ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 05 березня 2024 12:00

Будiвельний бум на Закарпаттi лише тимчасовий

Ринок нерухомостi пiсля початку повномасштабної вiйни змiнився i вже нiколи не буде таким, як ранiше. До початку вiйни були започаткованi певнi регуляторнi процеси в законодавствi, якi за два роки були впровадженi. Тобто є два фактори, чому змiнився ринок.

Через те, що в Києвi були вiйськовi дiї, звичайно, ринок столицi та захiдних областей вiдрiзняється. Про це в iнтерв'ю LIGA.net розповiв власник будiвельної компанiї "Рiел" Ростислав Мельник.
"У 2022 р. ринку в Києвi майже не було. Лише кiлька забудовникiв, i ми зокрема, вiдновили будiвельнi роботи. Вони за капiталовкладеннями не були такими швидкими, як до вiйни. Продажi на первинному ринку були майже нульовi. За моїми пiдрахунками, зменшилися разiв у 20, порiвнюючи з довоєнними показниками. У Львовi ринок впав у вiсiм разiв", - розповiв Мельник.
За його словами, тi забудовники, якi у 2022 р. вiдновлювали роботи на об'єктах, почали працювати з наявними покупцями, що мали розтермiнування. Напрацювали з ними новi графiки та термiни, i приблизно в кiнцi року цi клiєнти почали фiнансувати свої зобов'язання - це допомогло компанiям стабiлiзувати свою роботу.
"За моїми даними, в Києвi ринок первинного житла вiдновився на 25%, порiвнюючи з довоєнним 2021 р., у Львовi - на 40-45%. Навiть на фундаментi люди несуть грошi забудовникам, якi реально зараз будують i мають довiру клiєнтiв. Наприклад, у Львовi на стадiї котловану у нас купували житло на двох об'єктах. Здебiльшого люди цiкавляться об'єктами, що на завершальнiй стадiї будiвництва", - додав директор будкомпанiї.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, центр уваги змiстився на Захiдну Україну. Був вiдчутний бум на Закарпаттi, але це на тлi їхнiх обсягiв.
"Якщо вони будували 50 тис. кв. м одночасно, то пiсля вторгнення ця кiлькiсть збiльшилася у 2-3 рази. I, вiдповiдно, зросла цiна, тому що з'явився попит. Розумiючи, що там безпечнiше, ситуативно почали вкладати туди грошi. Я думаю, що це явище на Закарпаттi тимчасове, i воно, якщо ще не зупинилося, то точно зупиниться в цьому роцi. Оскiльки довiра до Києва та Львова вiдновлена", - сказав Мельник.

Прочитано 221 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: