ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 17 травня 2024 10:00

Держмолодьжитло отримає ще 17 млн. євро на житло для ВПО

Голова правлiння Держмолодьжитла Микола Марчук виступив iз презентацiєю напрямкiв роботи Державного фонду пiд час парламентсько-мунiципального форуму-дiалогу "Житло для внутрiшньо перемiщених осiб". Захiд органiзований тимчасовою спецiальною комiсiєю Верховної Ради України з питань захисту прав внутрiшньо перемiщених осiб за пiдтримки програми USAID "РАДА: наступне поколiння".

Бiльшiсть житлових програм з числа тих, якi реалiзує Держмолодьжитло, адаптованi до потреб ВПО, зазначив очiльник фонду. Так, високий попит у громадян мала програма пiльгового довгострокового iпотечного кредитування ВПО i учасникiв АТО/ООС з доступними умовами - 3% рiчних, 6% власного внеску. Реалiзацiя програми стартувала 2019 р., i вже в першi днi для участi в нiй зареєструвалися понад 10 тис. громадян, у тому числi 6,6 тис. ВПО. Однак уже з наступного року фiнансування програми з держбюджету припинилося: наразi сiм'ї отримують такий кредит лише за рахунок коштiв вiд повернення вже виданих кредитiв.
На основi набутого досвiду Держмолодьжитло спiльно з Мiнреiнтеграцiї досягли домовленостей з мiжнародними партнерами, завдяки чому були залученi небюджетнi джерела фiнансування. Програма для ВПО стала основою для мiжнародного проєкту "Житловi примiщення для внутрiшньо перемiщених осiб", що реалiзується з 2021 р. Це програма пiльгового iпотечного кредитування за рахунок коштiв гранту, наданих урядом Нiмеччини через Кредитну установу для вiдбудови (KfW). Кредити надаються на 30 рокiв пiд 3% рiчних з 6% власного внеску, вибiр кандидатiв здiйснюється рандомно.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, перша фаза проєкту завершена - 669 сiмей ВПО придбали житло. Паралельно створений револьверний фонд для подальшого кредитування з коштiв вiд повернення вже виданих кредитiв. Програма є надзвичайно затребуваною у цiльової групи громадян, у реєстрi кандидатiв перебувають близько 36,4 тис. громадян.
Пiсля завершення першої фази був проведений мiжнародний аудит, який пiдтвердив високу якiсть роботи Держмолодьжитла. Нiмецькi партнери висловили готовнiсть i надалi бути з Україною та видiлити додаткове фiнансування програми в обсязi 17 млн. євро, що дасть змогу забезпечити житлом ще близько 400 сiмей ВПО.
Пiдсумовуючи, Микола Марчук наголосив, що механiзми i умови згаданих програм якнайповнiше вiдповiдають запитам перемiщених осiб i є доступними для них. Тисячi родин сподiваються за допомогою такої державної пiдтримки придбати власне житло в Українi.
Тож iнструменти вирiшення житлового питання ВПО в Українi є, i вони на практицi довели свою ефективнiсть. Тепер важливо їх масштабувати i забезпечити достатнiм фiнансуванням з рiзних джерел: державного, мiсцевих бюджетiв, грантових i донорських коштiв. У цьому сенсi фонд розраховує на значнi можливостi, якi надає вступ України в Банк розвитку Ради Європи - структуру з великим досвiдом реалiзацiї соцiальних програм у країнах Європи, якi зазнали лих вiйни. Зараз вiдкрито шлях до залучення iнвестицiйних i грантових ресурсiв, зокрема й на житловi програми.

Прочитано 222 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: