ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Субота, 25 травня 2024 12:00

На житло для молодi просять 700 млн. грн.

Комiтет Верховної Ради України з питань молодi i спорту розглянув питання про забезпечення житлом молодi за програмами, якi реалiзуються Державним фондом сприяння молодiжному житловому будiвництву (в тому числi в рамках реалiзацiї норм Закону України "Про основнi засади молодiжної полiтики").

Доповiдачем вiд Держмолодьжитла на засiданнi комiтету був перший заступник голови правлiння Iван Парух.
Держмолодьжитло з метою реалiзацiї житлового права молодих громадян здiйснює виконання Державної програми забезпечення молодi житлом.
За цiєю програмою найзатребуванiшим механiзмом забезпечення молодi житлом є механiзм пiльгового довготермiнового кредитування молодi, реалiзацiя якого врегульована порядком надання пiльгових довготермiнових кредитiв молодим сiм'ям та одиноким молодим громадянам на будiвництво (реконструкцiю) i придбання житла.
За рахунок коштiв загального фонду державного бюджету видатки на програму пiльгового кредитування молодi не передбачалися (починаючи з 2015 р.). Єдиними коштами держбюджету, якi спрямовуються на її виконання, є кошти iз спецiального фонду державного бюджету, якi передбачаються на збiльшення статутного капiталу Держмолодьжитла.
При цьому органи мiсцевого самоврядування продовжують фiнансувати зi своїх бюджетiв мiсцевi програми забезпечення молодi житлом на виконання державної програми. На поточний рiк органами мiсцевого самоврядування на молодiжне кредитування передбачено понад 117,1 млн. грн., з цiєї суми за пiдсумками I кварталу вiдкрито асигнувань у обсязi 10,6 млн. грн.
При цьому у 2021 р. дiяли 72 мiсцевi програми, у 2022 р. - 97, у 2023 р. - 46, а зараз - 42, за якими за цей перiод було видано 341 кредит молодим родинам на суму 352,5 млн. грн.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, лiдерами реалiзацiї мiсцевих програм забезпечення молодi житлом за 2021-2023 рр. є Харкiвська (79793 тис. грн.), Львiвська (64176 тис. грн.) та Полтавська (33966 тис. грн.) областi.
На 2024 р. заплановано обсяг фiнансування у розмiрi 87546 тис. грн. - Харкiвська область, 64176 тис. грн. - Львiвська область, 39133 тис. - Миколаївська та 33966 тис. - Полтавська.
Крiм того, Держмолодьжитлом здiйснювалось пiльгове кредитування за бюджетною програмою "Збiльшення статутного капiталу Державної спецiалiзованої фiнансової установи "Державний фонд сприяння молодiжному житловому будiвництву" з подальшим використанням на реалiзацiю Державної програми забезпечення молодi житлом".
Держмолодьжитло приклало усiх зусиль, щоб механiзм пiльгового молодiжного кредитування за рахунок власних коштiв Держмолодьжитла працював навiть у 2022 р., коли росiйська федерацiя здiйснила повномасштабне вiйськове вторгнення в Україну.
У 2023 р. механiзм iпотечного кредитування молодi за рахунок власних коштiв Держмолодьжитла було оновлено - такi кредити стали ще бiльш доступними для молодих сiмей (термiн кредитування - до 20 рокiв, вiдсоткова ставка - 7% рiчних, перший внесок - 6% вартостi житла).
За результатами розгляду було прийнято рiшення:
- iнформацiю Державного фонду сприяння молодiжному житловому будiвництву про забезпечення житлом молодi за програмами, якi ним реалiзуються, вiдповiдно до законiв України, в тому числi в рамках реалiзацiї норм Закону України "Про основнi засади молодiжної полiтики", взяти до вiдома;
- рекомендувати Кабiнету мiнiстрiв України при розробцi проєкту Закону України "Про державний бюджет України" на 2025 р. передбачити видатки на бюджетну програму "Надання пiльгового довгострокового державного кредиту молодим сiм'ям та одиноким молодим громадянам на будiвництво (реконструкцiю) та придбання житла" обсягом не менше 700 млн. грн.

Прочитано 200 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: