ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 10 червня 2024 10:00

Повнiстю заживити багатоповерхову будiвлю автономно неможливо

Автономна електрогенерацiя в проєктах житла призначена для живлення критичних iнженерних систем будинку на час блекаутiв, а енергоефективнi технологiї будiвництва надають змогу економнiше витрачати електроенергiю, повiдомили українськi девелопери в опитуваннi агентства "Iнтерфакс-Україна".

"Сучаснi будинки спроєктованi та побудованi так, аби їх експлуатацiя була бiльш енергоощадливою. Це i якiснi утеплюючi матерiали, i енергоощадна технологiя склiння, i автономнiсть опалювальних систем. На деяких об'єктах для забезпечення напругою насосiв та iнших критичних iнженерних систем ми встановляємо генератори, аби мiнiмiзувати дискомфорт мешканцiв на час вiдключень свiтла. Повнiстю заживити багатоповерхову будiвлю автономно, звiсно, неможливо", - повiдомила комерцiйна директорка "Iнтергал-Буд" Анна Лаєвська.
Стацiонарнi генератори в житлових комплексах надають змогу забезпечити безперебiйну роботу лiфтiв, роботу станцiй холодного i гарячого водопостачання, газової котельнi, теплових пунктiв i аварiйного освiтлення мiсць загального користування, розповiла СМО Alliance Novobud Iрина Мiхальова про досвiд компанiї з автономною електрогенерацiєю.
"Намагаємось вiдповiдати трендам в частинi використання екологiчних матерiалiв, енергоощадних профiлiв, вiкон, тощо. Щодо альтернативних джерел електропостачання - забезпечуємо генераторами загальнi функцiї ЖК, наразi без унiкальних рiшень", - додала експертка.
За словами СЕО Avalon Романа Давимуки, унiкальних рiшень для автономного електропостачання багатоквартирних будинкiв наразi немає.
"Особливу увагу ми придiляємо пiдбору найбiльш енерговитратного обладнання; наприклад, помпове, вентиляцiйне та, за наявностi, обладнання газової котельнi пiдбирається з параметрами класу енергоефективностi не нижче класу", - пояснив вiн.
Крiм оснащення генераторами житлових комплексiв девелопери також забезпечують роботу об'єктiв соцiальної iнфраструктури на територiї своїх проєктiв в умовах вiдключень електроенергiї, повiдомляє "Iнтерфакс-Україна".
"Враховуючи поточну ситуацiю, ми готовi до будь-яких викликiв та сценарiїв: всi об'єкти соцiальної iнфраструктури, що розташованi на територiї наших ЖК (дитячi садочки, школи, спортивнi комплекси), оснащенi потужними генераторами, якi забезпечують безперебiйну роботу закладiв", - повiдомив директор iз маркетингу City One Development Дмитро Новiков.
Аналогiчних заходiв вжили i в компанiї KAN Development: школи освiтньої мережi "А+" оснащенi дизельними генераторами для роботи пiд час вiдключень свiтла.
Незважаючи на те, що ранiше енергоефективнi технологiї в житло iмплементували переважно для комфорту мешканцiв, економiї на комунальних платежах i витратах з обслуговування, сьогоднi вони дають змогу також скоротити навантаження на енергосистему країни, зазначають забудовники.
Так, у проєктах Alliance Novobud використовуються енергоефективнi вiконнi конструкцiї зi склом LOW-E, технологiя якого запобiгає надмiрному нагрiванню примiщень влiтку, що дає змогу iстотно скоротити використання кондицiонерiв. Такi вiкна також зменшують втрати тепла взимку.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, навiсний вентильований фасад у проєктах Greenville дає змогу заощаджувати до 20% витрат на опалення та кондицiонування, повiдомив керiвник проєкту Greenville Park Олексiй Шматок. Конструкцiя фасаду забезпечує постiйний процес природної вентиляцiї стiни, що дає змогу вiдводити вологу з тримальної стiни та утеплювача, а також зменшує їх нагрiвання.
"Крiм того, стiннi проєми ми закладаємо керамоблоком, який утеплений мiнеральною ватою 15 см у товщину та оснащений вентильованою системою з плитами керамогранiта", - додав вiн.
Зi свого боку група компанiй DIM використовує геотермальнi тепловi насоси як один зi способiв пiдвищення енергоефективностi житлового комплексу.
"Тепловий насос працює як котел для опалення, забезпечує гарячу воду та функцiонує як кондицiонер для охолодження. Цi насоси використовують тепло, яке зберiгається в грунтi, щоб забезпечити оптимальну температуру в будинках, а системи "розумного будинку" дозволяють iндивiдуально керувати температурою. Використання таких технологiй в житлових комплексах допомагають знижувати навантаження на енергосистему країни, яка страждає вiд росiйських бомбардувань", - зазначили у прес-службi DIM.

Прочитано 114 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: