ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 25 липня 2024 14:00

Експерти обговорили тенденцiї ринку нерухомостi

23 липня вiдбулася панельна дискусiя КБУ на тему "Аналiз українського ринку нерухомостi за перше пiврiччя 2024 року". Модератором виступив Олександр Червак, виконавчий директор КБУ. Вiн звернув увагу на брак кадрiв у всiх галузях економiки. За офiцiйними даними, Українi не вистачає 4,8 млн. працiвникiв для стабiльного зростання ВВП. Iншi проблеми включають зростання валютного курсу, пiдвищення тарифiв на електроенергiю, дефiцит робочої сили та пiдвищення податкiв.

Тетяна Ситник з компанiї CBR розповiла, що будiвельна галузь зростає швидше за економiку. У 2023 р. обсяги будiвництва зросли на 25%, а в першiй половинi 2024 р. - на 40% порiвняно з 2023 р. Проте, дефiцит працiвникiв є значною проблемою для галузi. Основнi проблеми будiвельних компанiй: нестача робочої сили, падiння попиту, брак обiгових коштiв, пiдвищення витрат на логiстику та перебої з постачанням матерiалiв. Iнвестицiї в будiвництво планують лише 14% українських бiзнесiв, повiдомляє Property Times.
Олена Унаньян з ЛУН розповiла про ринок житла. Найбiльше нових житлових комплексiв з'явилося у Львовi, за ним йдуть Київ, Iвано-Франкiвськ, Закарпаття та Тернопiльщина. Найбiльше зростання цiн спостерiгалося в Iвано-Франкiвську, Ужгородi, Львовi, Рiвному та Чернiвцях. У 2024 р. кiлькiсть угод на вторинному ринку зросла у 1,7 разiв, а на первинному - вдвiчi.
Анастасiя Качан з CBRE Ukraine розповiла про ринок офiсiв у Києвi. Вiн демонструє ознаки стабiлiзацiї, попит на офiси продовжує зростати, але в основному завдяки невеликим угодам на площу 200-500 кв. м. Вiдзначено зменшення розриву мiж запитуваними i фактичними орендними ставками, що робить ринок бiльш збалансованим. Новi пропозицiї зросли на 89%, склавши 25 тис. кв. м. Проте нестача електроенергiї залишається проблемою, адже генератори не справляються з вiдтоком клiєнтiв.
Дмитро Калiнiчев з Dragon Capital Property Management зазначив, що вакантнiсть складських примiщень стабiльно низька (менше 2%). Оренднi ставки продовжують зростати, середня ставка на початок року становила $4,9. Очiкується збiльшення вiдновлення примiщень пiд запити клiєнтiв з залученням iноземних iнвестицiй. Основний вектор розвитку змiстився вiд релокацiї до розширення об'єктiв.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, Олена Дмiтрiєва з "Глобус Банку" зазначила, що iпотечнi портфелi банкiв за останнiй рiк зросли на 60% у грошовому вимiрi та на 13% у кiлькiсному. Середня сума нових iпотечних кредитiв досягла 1,7 млн. грн., що на 95% бiльше, нiж у лютому 2022 р. Iпотечнi кредити гасяться швидше за графiк, в середньому за 6 рокiв. Програма "єОселя", яка дозволяє використовувати житловi сертифiкати як перший внесок, сприяє зростанню iпотечних кредитiв, знижуючи ставку до 7%.
Сергiй Коваленко з Vartis повiдомив про зростання попиту на чорний металопрокат на 50% у першому кварталi порiвняно з першим кварталом 2023 р. Це зростання обумовлено будiвництвом укрiплень i вiдновленням пошкодженого житла. Нестача електроенергiї створює проблеми для логiстики та збiльшує собiвартiсть продукцiї. Фактори, що вплинуть на ринок у другому пiврiччi: активiзацiя будiвництва, змiни в електроспоживаннi, потреба в бронюваннi працiвникiв та зменшення кiлькостi вiдпусток.

Прочитано 24 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: