ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 16 серпня 2024 13:00

Рiчку Рось нарештi вiдновлять

Кабiнет мiнiстрiв затвердив план дiй щодо комплексного вирiшення проблем басейну рiчки Рось на 2024-2030 рр. Президент Зеленський доручав це уряду Шмигаля ще на початку 2023 р., коли пiдтримав петицiю громадян про порятунок рiчки. Про це йдеться у повiдомленнi Державної екологiчної iнспекцiї Столичного округу.

Згiдно урядового розпорядження №648-р, планується, зокрема, таке:
- демонтаж незаконних гiдроспоруд: це дозволить вiдновити природний режим рiчки та покращити її проточнiсть;
- будiвництво сучасних очисних споруд: це значно зменшить обсяги забруднених вод, що потрапляють у рiчку;
- впровадження сучасного монiторингу: це дозволить постiйно контролювати стан рiчки та оперативно реагувати на будь-якi змiни;
- створення онлайн-платформи "Рось": цей ресурс надасть громадськостi доступ до актуальної iнформацiї про стан рiчки та хiд реалiзацiї плану дiй, повiдомляє Property Times.
Держекоiнспекцiя нагадує, що рiчка Рось - життєдайна артерiя для Київщини та сусiднiх областей. Протяжнiсть її в межах Київської областi становить 192 км, i саме тут зосереджена половина її загальної довжини.
"Протягом останнiх десяти рокiв рiчка Рось, що живить цiлий регiон (понад 500 тис. людей), включаючи 10 мiст i мiстечок та сотнi сiл, зазнала значних змiн. Її мiлiння створює загрозу для водопостачання, сiльського господарства та промисловостi, оскiльки чотири пiдприємства питного водопостачання залежать вiд її вод. Причини такого стану криються в iнтенсивному антропогенному впливi. Роками рiчку перекривали численними греблями та дамбами, що порушило природний водообмiн. Сьогоднi на вiдрiзку Росi в Київськiй областi налiчується понад 1639 гiдротехнiчних споруд (греблi, дамби, водоводи, водозабiрнi та регуляцiйнi споруди). До того ж, промисловi та побутовi стоки отруюють її води, призводячи до загибелi рiчкових екосистем", - зазначають екологи.

Прочитано 22 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: