ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 18 серпня 2024 10:00

Львiв отримає грант на вiдновлення ландшафтного заказника

Управлiння екологiї та природних ресурсiв Львiвської мiської ради перемогло у конкурсi проєктiв з вiдновлення водно-болотних угiдь. Вiдтак у Львiвськiй громадi за грантовi кошти вiдновлять водний баланс ландшафтного заказника мiсцевого значення "Торфовище Бiлогорща".

Вiдновлення водно-болотних угiдь заказника "Торфовище Бiлогорща" вiдбудеться завдяки проєкту Restore4Life. Вiн фiнансується Європейським Союзом та має соцiально-економiчнi переваги завдяки комплексному та мiждисциплiнарному пiдходу до вiдновлення прiсноводних i прибережних водно-болотних угiдь у басейнi Дунаю.
Загальний бюджет проєкту "Вiдновлення водно-болотних угiдь в межах ландшафтного заказника мiсцевого значення "Торфовище Бiлогорща" - понад 4,2 млн. грн. Частина коштiв буде спрямована безпосередньо на виконання робiт з демонтажу конструкцiй мелiоративних каналiв для вiдновлення водного балансу територiї та усунення iнших штучних бар'єрiв на дiлянцi заказника, що сприятиме покращенню бiорiзноманiття.
Також проєктом передбачено влаштування дерев'яних дорiжок та веж спостереження за птахами.
За словами керiвницi управлiння екологiї та природних ресурсiв мiста Галини Микiтчак, спiвпраця у цьому проєктi дасть можливiсть обмiнятися досвiдом з однодумцями з iнших країн.
"Вiдновлення водно-болотних угiдь - тенденцiя європейських країн. Наше "Торфовище Бiлогорща" унiкальне тим, що воно є фактично в межах мiста. Завдяки геологiчним дослiдженням ми довели, що там є особливо цiннi землi, де товщина торфу є досить великою. Дiлянки торфовищ є оселищами для птахiв. Тож ми проводимо орнiтологiчнi дослiдження, щоб зрозумiти, якi саме види тут поширенi. Фахiвцi зазначають, що в деяких мiсцях торфовища земля є досить осушеною. Тож переформатування дiлянки в рамках проєкту вiдновлення дозволить зробити її бiльш заболоченою i сприятиме розвитку бiорозмаїття та гнiздуванню птахiв, в тому числi охоронюваних", - розповiла Галина Микiтчак.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, зараз тривають суди щодо незаконного вiдчуження земель торфовища, тож цей проєкт стане пiдсиленням в судових справах, як визнання важливостi об'єкта на мiжнародному рiвнi.
"Загалом в суспiльствi побутує думка, що болото - це недобре i його варто осушувати, але то не так. Болото - це особливий унiкальний об'єкт, дуже важливий для довкiлля, який зокрема допомагає очищати повiтря в мiстi", - додала Галина Микiтчак.
Проєкт вiдновлення "Торфовища Бiлогорща" подало на конкурс управлiння екологiї та природних ресурсiв Львiвської мiської ради за спiвпрацi з ГО "Дунайсько-карпатська програма".
Реалiзацiю проєкту вiдновлення торфовища планують розпочати у 2025 р.

Прочитано 164 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: