ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 11 жовтня 2024 15:00

У Польшi обговорили вiдбудову України

На Конгресi з вiдбудови України Сommon Future, який 7-8 жовтня вiдбувся у Познанi, пiдписали три важливi угоди, якi, зокрема, допоможуть польському бiзнесу iнвестувати в Україну, а українським компанiям - вiдновлювати пошкоджену воєнними дiями енергетичну iнфраструктуру. Про це розповiв заступник голови Польсько-української господарської палати (ПУГП) Дарiуш Шимчиха.

Як зазначив експерт, у конгресi взяли участь понад 900 учасникiв з Польщi з України, Австрiї, Туреччини та iнших країн. За його словами, у межах мiжнародного заходу пiдписано три важливi угоди, повiдомляє "Укрiнформ".
"Перша з них пiдписана мiж мiнiстерством фондiв i регiональної полiтики Польщi та Банком нацiональної економiки (BGK) РП, в результатi якої буде засновано спецiальний фонд у розмiрi 250 млн. злотих (близько $65 млн.) для пiдтримки польських малих i середнiх пiдприємств, якi хочуть брати участь у вiдбудовi України", - зазначив Шимчиха.
Вiн додав, що йдеться про пiдтримку рiзних поточних можливостей бiзнесу, наприклад, придбання нерухомостi, технiки тощо. У межах цього проєкту буде можливiсть отримати кредит на суму до 10 млн. злотих ($2,5 млн.) з низькою вiдсотковою ставкою на тривалий термiн. За його словами, цей механiзм має запрацювати вже з наступного року i буде "першою реальною фiнансовою пiдтримкою для польських компанiй, якi братимуть участь у вiдбудовi України".
Заступник голови ПУГП також поiнформував, що пiд час конгресу було пiдписано ще двi мiжбанкiвськi угоди. Зокрема, йдеться про угоди мiж BGK i Приватбанком та BGK i Кредобанком на 10 млн. євро кожна. Кошти походитимуть з європейських фондiв i будуть банкiвськими гарантiями для проєктiв, пов'язаних з вiдбудовою енергетичних можливостей України. Йдеться також про пiдтримку для українських мiкро-, малих i середнiх компанiй, якi працюють в "червонiй" i "помаранчевих" зонах.
Шимчиха повiдомив, що пiд час форуму обговорювалося також питання створення польського фонду, який буде своєрiдним рушiєм для польських компанiй, якi користуватимуться європейським iнструментом Ukraine Facility.
"Представники усiх банкiв пiдтримують цю iдею, а голова польської Ради з питань спiвпрацi з Україною Павел Коваль задекларував, що пiдтримує цi дiї в серединi уряду i хоче упродовж кiлькох тижнiв завершити роботу щодо пiдготовки змiн у законодавствi, що дадуть можливiсть створити такий фонд", - наголосив заступник голови ПУГП.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, експерт висловив думку, що перевагою Польщi над iншими країнами є те, що Варшава знає, "що вона хоче робити в Українi i з ким це робити". Вiн додав, що зазвичай польському бiзнесу бракувало на це коштiв, але останнi кроки показують, що з'являється польський капiтал i цих коштiв буде бiльше.
"Ми маємо не лише задуми й iдеї, а вже з'являються дешевi кредити i гарантiї для фiрм, якi братимуть в цьому участь (у вiдбудовi України)", - констатував заступник голови ПУГП.

Прочитано 15 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: