ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 13 листопада 2023 16:00

Змiну цiльового призначення землi для об'єктiв енергетики та промисловостi спростять

Верховна Рада ухвалила в першому читаннi законопроект №9627, який передбачає кардинальне спрощення процедури змiни цiльового призначення землi. Про це повiдомив один з авторiв законопроекту, нардеп Дмитро Кисилевський.

Iнiцiативу в першому читаннi пiдтримали 239 народних депутатiв.
Законопроект покликаний розв'язати проблему корупцiйного ризику процедури змiни цiльового призначення земельних дiлянок, повiдомляє Property Times.
Кисилевський додав, що переведення землi з сiльськогосподарську у промислову зазвичай займає вiд 12 до 36 мiсяцiв. Законопроект №9627 передбачає, що змiна цiльового призначення земельної дiлянки вiдбуватиметься за спрощеною процедурою.
Пiдставою для змiни буде мотивований висновк уповноваженого органу мiстобудування та архiтектури сiльської, селищної або мiської ради щодо можливостi розмiщення на земельнiй дiлянцi вiдповiдного об'єкта.
Також буде непотрiбна розробка окремої мiстобудiвної документацiї та документацiї iз землеустрою. Нова процедура змiни цiльового призначення землi займатиме близько 1,5 мiсяця.
Документ, який буде пiдставою для змiни цiльового призначення землi, буде також особливим видом мiстобудiвних умов та обмежень, що дозволить починати проектування об'єкту будiвництва.
Таким чином для корупцiонерiв лiквiдується можливiсть гальмувати чи зупиняти створення нового промислового пiдприємства чи об'єкта енергетики.
"Я далекий вiд думки, що законопроект не зустрiне спротиву, принаймнi прихованого. Але переконаний, що в умовах вiйни Україна не може собi дозволити роками годувати корупцiонерiв для вирiшення простої, по сутi, задачi, яка може зайняти пiвтора мiсяця", - вiдзначив нардеп.
Спрощену процедуру пропонується запровадити на перiод воєнного стану та протягом 5 рокiв з моменту його припинення або скасування.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, спрощена процедура дiятиме на територiях за межами населених пунктiв та лише там, де вiдсутня затверджена мiстобудiвна документацiя, та для визначеного законом перелiку об'єктiв.
Така спрощена процедура змiни цiльового призначення землi дiє з середини 2022 р. для портiв, релокованих пiдприємств i модульних мiстечок. Законопроект №9627 пропонує розширити її застосування на об'єкти промисловостi та енергетики.

Прочитано 4845 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: