ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 13 лютого 2024 13:00

У Днiпрi встановили найпотужнiшу газопоршневу станцiю в країнi

Днiпро не лише продовжує готувати об'єкти теплопостачання до можливих надзвичайних ситуацiй, а й водночас пiклується про впровадження енергоефективних заходiв. Цi два критерiї об'єднаннi в однiй газопоршневiй станцiї, яку мiсто придбало торiк. Великий газовий генератор Jenbacher на 1,5 мВт - найпотужнiший з тих, що купували територiальнi громади в Українi. Вiн може безперебiйно працювати i пiд час блекаутiв.

Ця станцiя - вiд вiдомого австрiйського виробника Innio Jenbacher. Вiн понад пiв столiття вважається свiтовим лiдером у виробництвi такого обладнання. Придбана установка з мiнi-електростанцiєю, що майже повнiстю автоматична та працює на природному газi. Це i робить її використання економнiшим, адже кожен кiловат виробленої електроенергiї дешевше, нiж на "дизелi". Вона також не потребує обслуговування кожнi декiлька годин, як звичайнi генератори. Крiм цього, встановлена на нiй система не лише слiдкує за спiввiдношенням повiтря та палива, а й мiнiмiзує викиди вихлопних газiв та зберiгає стабiльнiсть роботи енергоцентру.
"Я на пiдприємствi працюю понад 20 рокiв, але з таким обладнанням працюю вперше. Це дiйсно серйозний агрегат. Побоювався, що буде шумний пiд час роботи. Але нi, вiн працює дуже тихо, звукоiзоляцiя на вищому рiвнi. Ми з колегами-енергетиками задоволенi результатом", - прокоментував начальник теплової дiльницi КП "Теплоенерго" Сергiй Агруч.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, придбання такої станцiї було одним iз основних акцентiв у пiдготовцi до зимового перiоду 2023-2024 рр. Все, аби днiпряни за будь-яких умов не лишились без тепла.
"Унiкальнiсть цiєї станцiї полягає в тому, що вона здатна працювати як постiйне джерело живлення, тобто - безперервно. Також її використання повинно бути ощадливiшим. Зараз проводимо аналiз, щоб зрозумiти фiнансово-економiчний ефект. Крiм цього, ми у мiжопалювальний сезон активно готувались до цiєї зими. Особливо робили акцент на енергоефективностi. Тож саме на цiй котельнi, де нинi стоїть найпотужнiша станцiя в Українi, ми ще й повнiстю замiнили старi вiкна на металопластиковi, а також насоснi агрегати. Адже сучаснi насоси бiльш енергоефективнi та споживають майже у 2 рази менше електроенергiї у порiвняннi зi старими", - розповiв директор КП "Теплоенерго" ДМР Андрiй Клименко.

Прочитано 109 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: