ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 17 квітня 2024 17:00

У Львовi вiдреставрують балкон у будинку-пам'ятцi

У Львовi у межах програми спiвфiнансування розпочали роботи з реставрацiї балкона на головному фасадi понад 100-рiчного будинку-пам'ятки архiтектури на вул. Кирила i Мефодiя, 29. Реставрацiйнi роботи планують виконати до кiнця лiта.

Виконавцем програми є ЛКП "Бюро спадщини", а координатором - мiське управлiння охорони iсторичного середовища. Як розповiли у "Бюро спадщини", заявку на реставрацiю цього балкона мешканцi подали ще до початку вiйни. Тодi ж було виготовлено i проєктно-кошторисну документацiю. Однак, через вiйну, дiю програми було призупинено, роботи на цьому об'єктi вдалось розпочати тiльки цьогорiч. Перед цим фахiвцi ще коригували проєктно-кошторисну документацiю.
За словами керiвника пiдрядної органiзацiї "СпецРеставрацiя" Руслана Кужика, балкон є в незадовiльному станi.
"Одна консоль вже впала, iнша може впасти у будь-який момент. Так виглядає, що балкон був пошкоджений ще в час II Свiтової вiйни. Частина перил пострiляна, частини просто немає. Також там трiснула плита", - зауважив Руслан Кужик .
Загальна вартiсть реставрацiйних робiт на цьому об'єктi складає 212 тис. грн. З них внесок мешканцiв - 10 тис. грн.
"Балкони є у власностi мешканцiв, вони повиннi вiдчувати свою вiдповiдальнiсть за їх збереження, i їхня частка спiвфiнансування, як на мене, є достойною. Мiсто намагається пiдтримати людей в цьому, навiть в час вiйни, дофiнансовуючи роботи. Тому такою програмою потрiбно активно користуватися", - говорить керiвниця управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.
З нею погоджується i власниця квартири, де розпочали реставрувати балкон, - мисткиня, живописиця, графiкиня Людмила Лобода. Жiнка зазначає, що заявку на реставрацiю балкона подала, як тiльки дiзналася про програму спiвфiнансування.
"Треба рятувати, реставрувати. Без цiєї програми я б не змогла цього зробити. Адже вартiсть робiт є значною", - сказала Людмила Лобода.
Цiкаво, що ранiше завдяки участi панi Людмили у програмi облаштування внутрiшнiх дворiв cпiльного українсько-нiмецького проекту "Мунiципальний розвиток та оновлення старої частини мiста Львова" у цьому будинку облаштували внутрiшнiй дворик. Також у її квартирi збереженi автентичнi вiкна, частину з них вона вiдреставрувала.
Керуюча справами виконкому ЛМР Наталiя Алєксєєва наголошує, що у проєктi спiвфiнансування реставрацiї балконiв важливими є два моменти - готовнiсть до спiвпрацi та вмiння брати вiдповiдальнiсть на себе.
"Кiлькiсть людей, якi взяли на себе вiдповiдальнiсть за будинок, за iсторiю, за Львiв i виявили бажання долучитися до програми, зростає. Нашi львiв'яни вмiють це робити i ми бачимо позитивний результат навiть в таких речах, як програма спiвфiнансування, як вiдповiдальнiсть за власний будинок, за власне житло, за iсторiю, за архiтектуру Львова", - зауважила Наталiя Алєксєєва.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, готову необхiдну документацiю на реставрацiю мають 14 об'єктiв. Також у програму цьогорiч прийняли ще 12 нових заявок. Вiдкрити наступний прийом заявок планують восени.
"На цьому етапi нам важливо вибудувати добру комунiкацiю мiж учасником програми, пiдрядником та нами, оскiльки в учасникiв виникає багато запитань щодо реставрацiї, вони особисто спостерiгають процес. Нам з пiдрядником важливо завчасно виявляти потенцiйнi ризики, щоб реставрацiя пройшла як найкраще i у всiх сторiн формувався позитивний досвiд. Наразi бюро акцептувало 12 заявок, якi вiдповiдали умовам. Тi мешканцi, якi бажають прийняти участь у програмi, повиннi ознайомитися з умовами, узгодити цей намiр з сусiдами та пiдготувати повний пакет документiв. Новий набiр заявок попередньо планується восени, щоб всi охочi могли пiдготувати обов'язковi додатки. Дiзнатися, як стати учасником програми, можна на сайтi "Бюро спадщини" у вкладцi "Спiвфiнансування"", - зазначила керiвниця ЛКП "Бюро спадщини" Стефанiя Топилко.
За словами керiвника бюро Павла Богайчика, цьогорiч у межах програми спiвфiнансування у Львовi планують вiдреставрувати 3 балкони на вул. Нечуя-Левицького, 3 балкони на вул. Зарицького та 2 балкони на вул. Огiєнка. А також - закiнчити реставрацiю двох балконiв на вул. Гоголя, 10.

Прочитано 93 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: