ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 01 вересня 2024 12:00

Львiв встановив 60 пiдйомникiв для осiб з iнвалiднiстю

Минулого року у Лвовi вiдновили "Програму забезпечення доступностi житлових примiщень осiб з iнвалiднiстю у крiслах колiсних та осiб з iнвалiднiстю з порушенням зору i групи", яку призупинили через вiйну. Завдяки нiй у Львовi вже облаштовано 60 пiдйомникiв i виготовлено проєктну документацiю на облаштування цього року ще на 10. Пiдйомники облаштовують як всерединi будинку - у пiд'їздi, - так i знадвору. Встановлення одного пiдйомника обходиться мiсту вiд 400 тис. грн до 1,3 млн. грн.

"Забезпечення доступностi для осiб з iнвалiднiстю, для осiб на крiслах колiсних сьогоднi для Львова є у прiоритетi. Маємо мiську програму облаштування елементiв доступностi i рухаємося вiдповiдно до неї. Усi мешканцi, якi мають потребу, можуть подаватися на програму облаштування пандусiв i пiдйомникiв. Пiдйомники облаштовуємо не лише в серединi будинку. Адже якщо немає технiчної можливостi облаштувати пiдйомник у пiд'їздi, то облаштовуємо його надворi. Це виглядає свого роду як лiфт, який пiднiмає людину до вiдповiдного поверху", - вiдзначає Андрiй Москаленко, перший заступник мiського голови Львова.
Щоб стати учасником "Програми забезпечення доступностi житлових примiщень осiб з iнвалiднiстю у крiслах колiсних та осiб з iнвалiднiстю з порушенням зору i групи", мешканцi мають подавати звернення в ЦНАП або в районну адмiнiстрацiю.
"Особа, яка хоче, щоб їй встановили пiдйомник, обов'язково має мати пiдтверджену iнвалiднiсть i бути прописаною у будинку, де хоче пiдйомник. Це основнi умови. Далi монiторингова група району обстежує будинок щодо можливостi встановити пiдйомник. Якщо пiдйомник можна встановити, то скеровує звернення в управлiння соцiального захисту ЛМР, щоб вони внесли цю адресу у програму на встановлення пiдйомника. Для цього готується вiдповiдна ухвала сесiї. Орiєнтовна середня вартiсть встановлення одного пiдйомника зараз - 400 тис. грн. Однак є пiдйомники, якi коштують бiльше 1 млн. грн. Вартiсть залежить вiд висоти платформи, вiд конструкцiї пiдйомника (похила чи вертикальна платформа), вiд конструкцiї сходової клiтки (з поворотом чи без повороту платформи), вiд системи управлiння пiдйомником (керується з площадки чи iндивiдуальним пультом)", - пояснюють у департаментi житлового господарства та iнфраструктури ЛМР.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, програма встановлення пандусiв i пiдйомникiв для осiб з iнвалiднiстю у крiслах колiсних та осiб з iнвалiднiстю з порушенням зору I групи у Львовi почала дiяти з 2018 р. I протягом 2019-2021 рр. було встановлено 33 пiдйомники на загальну суму 7,8 млн. грн.
У зв'язку з вiйною у 2022 р. встановлення пiдйомникiв не проводилося. Проте вже у 2023 р. дiю програми вiдновили. Тодi з мiського бюджету Львова видiлили 5 млн. грн. та встановили 12 пiдйомникiв. Також в кiнцi 2023 р. видiлили ще 13,4 млн. грн. на встановлення 27 пiдйомникiв вже у 2024 р. На сьогоднi 15 з них вже встановлено, виготовлено ПКД на ще 10 пiдйомникiв i проводиться обстеження будинкiв щодо можливого встановлення ще двох.

Прочитано 18 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: