ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Субота, 14 вересня 2024 13:00

Львiв вiдкриє першу в країнi школу реставраторiв архiтектурних елементiв

У Львiвськiй нацiональнiй академiї мистецтв вiдкриють школу реставрацiї, яка працюватиме за європейськими стандартами, а випускники отримуватимуть сертифiкати державного зразка. Це перший в Українi пiлотний проєкт неформального дворiчного навчання для ремiсникiв, якi реставруватимуть вироби з дерева, металу та лiпнини.

Як повiдомили у Львiвськiй мiськiй радi, навчальний проєкт фiнансово пiдтримає нiмецький Фонд iм. Ебергарда Шьока i ЮНЕСКО. 12 вересня угоду про спiвпрацю пiдписали мiський голова Львова Андрiй Садовий, директор вiддiлу партнерств Бюро стратегiчного планування ЮНЕСКО Жюльєн Пелло, директор Фонду iм. Ебергарда Шьока Петер Мьоллер та ректор Львiвської нацiональної академiї мистецтв Василь Косiв.
У деяких закладах вищої освiти України готують реставраторiв на рiвнi бакалаврату та магiстратури, але немає спецiалiзованих освiтнiх програм для пiдготовки реставраторiв архiтектурних елементiв, зокрема виробiв з дерева, металевих конструкцiй, декоративних штукатурок i лiпних виробiв. Також в українськiй системi освiти поки вiдсутнi спецiалiзованi програми професiйного та технiчного навчання, перепiдготовки чи пiдвищення квалiфiкацiї для цiєї категорiї фахiвцiв на шостому та сьомому рiвнях Європейської рамки квалiфiкацiй, повiдомляє Property Times.
"Проєкт має два важливi аспекти. Перше - це безпосередня пiдготовка фахiвцiв з реставрацiї дерева, металу та лiпнини. Ми розумiємо, який це великий ринок працi по всiй Українi, в тому числi в контекстi вiйни. Друге - це перший в Українi проєкт неформальної освiти дворiчної програми пiдготовки реставраторiв з видачею сертифiкатiв, що визнаватимуться державою", - наголосив ректор Львiвської нацiональної академiї мистецтв Василь Косiв.
Керiвниця управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Тетяна Балукова додала, що таке неформальне навчання має бути цiкаве насамперед для ремiсникiв, якi фактично працюють у цiй сферi, але не мають вiдповiдного диплому.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, пiлотний проєкт розрахований на 4 роки з можливiстю його продовження. Навчальний процес стартує з наступного року. Фонд iм. Ебергарда Шьока допоможе облаштувати майстернi, закупити станки та iнше обладнання та оплачуватиме роботу нiмецьких фахiвцiв, якi навчатимуть.
"Львiв має прекраснi пам'ятки, за якими треба доглядати, реставрувати. Тому потрiбнi хорошi фахiвцi - архiтектори, реставратори, якi радять, консультують. Але потрiбнi i реставратори-ремiсники, якi безпосередньо працюють на об'єктах. I власне таких реставраторiв-ремiсникiв ми хочемо навчати", - зазначив директор Фонду iм. Ебергарда Шьока Петер Мьоллер.
Розробленi та апробованi навчальнi модулi для пiдготовки ремiсникiв-реставраторiв, що вiдповiдатимуть європейським стандартам, планують поширити i в iнших закладах освiти.

Прочитано 20 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: