ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 19 квітня 2024 10:00

Зеленi зони Києва зроблять безбар'єрними

У 2024 р. Київ реконструюватиме зеленi зони iз забезпеченням усiх вимог безбар'єрностi. Першочергово тi об'єкти, якi перебувають у безпосереднiй близькостi до медичних закладiв. Про це повiдомив заступник директора Департаменту захисту довкiлля та адаптацiї до змiни клiмату КМДА Євген Чугаєв на проєктному семiнарi "Впровадження безбар'єрностi та доступностi у м. Києвi: перспективи та виклики на друге пiврiччя 2024 року".

Вiн нагадав, що 15 березня департамент пiдписав меморандум про взаєморозумiння з ультрасучасним центром реабiлiтацiї i протезування для постраждалих вiд вiйни Superhumans Center. Згiдно з домовленостями, фахiвцi та консультанти Superhumans братимуть участь у всiх етапах реконструкцiй паркiв i скверiв, починаючи з проєктування.
Зокрема, для формування безбар'єрних умов, iнклюзивних i комфортних середовищ для вiйськових та цивiльних громадян уже цього року заплановано облаштувати:
- сквер на розi вулиць Володимира Винниченка та Павлiвської в Шевченкiвському районi бiля Республiканської клiнiчної лiкарнi МОЗ України;
- сквер у пров. Чеховському в Шевченкiвському районi бiля iнституту травматологiї та ортопедiї НАМН України;
- сквер на вул. Федора Максименка, 19, i парк культури та вiдпочинку "Пуща-Водиця" в Оболонському районi бiля Київського мiського клiнiчного госпiталю ветеранiв вiйни;
- сквер на вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5 у Днiпровському районi бiля амбулаторiї №3;
- парк бiля Центру культури та мистецтв Днiпровського району поруч iз Київською мiською клiнiчною лiкарнею №11.
Євген Чугаєв зазначив, що при проєктуваннi доступного i безбар'єрного простору фахiвцi використовуватимуть загальнi нормативи. Так, сходи та супутнi елементи проєктуватимуть iз дотриманням вимог державних будiвельних норм щодо iнклюзивностi, наприклад, передбачено влаштування тактильних смуг на прилеглих просторах. На всiх частинах пiшохiдного шляху, що перевищує ухил 5%, встановлять пандуси.
Пiд час проєктування тротуарiв i пiшохiдних дорiжок враховуватиметься ширина смуги руху крiсла колiсного, людини на милицях, iз ходунками, з дитячим вiзочком. Тож мiнiмальна ширина пiшохiдних дорiжок для двобiчного руху становитиме не менше 1,8 м.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, лавки розташовуватимуть у спецiальних кишенях чи на тротуарах iз твердим покриттям (асфальт, ФЕМ тощо) таким чином, щоб залишався нормативний прохiд для двобiчного руху. Бiля лавки буде мiсце принаймнi для однiєї особи на крiслi колiсному або для дитячого вiзочка. А для належного рiвня освiтленостi та уникнення свiтлового забруднення передбачена робота лiхтарiв iз розсiяним свiтлом.
Усi об'єкти для майданчикiв - вуличнi меблi, iгрове обладнання, спортивне знаряддя тощо - обиратимуть i встановлюватимуть iз урахуванням безпечностi та дружностi до людини i навколишнього середовища, з дотриманням вiдповiдних технологiй за участi компетентних фахiвцiв. Для попередження травм у разi падiння дiтей iгровi майданчики обладнають ударопоглинальним покриттям - пiщаним, ущiльненим пiщаним на грунтовiй основi або гравiйнiй крихтi, м'яким гумовим або синтетичним.
На перехрестях основних пiшохiдних шляхiв для орiєнтування в мiському просторi будуть встановленi навiгацiйнi покажчики. Крiм того, в добре освiтлених зонах розмiстять пiлони з план-картою мiсцевостi з позначенням знакових об'єктiв i транспортних вузлiв. Iнформацiя на них буде дублюватися з використанням шрифту Брайля.

Прочитано 92 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: