ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 11 вересня 2024 13:00

Ринок складiв демонструє стiйкiсть i стабiльнiсть

Згiдно з останнiм дослiдженням ринку складської нерухомостi Києва вiд CBRE Ukraine за перше пiврiччя, ринок складiв продовжує демонструвати стiйкiсть i залишається одним iз найстабiльнiших сегментiв комерцiйної нерухомостi в Українi.

Орендна активнiсть продемонструвала стiйке зростання, а обсяг валового поглинання склав близько 85 тис. кв. м, що в тричi бiльше, нiж у першому пiврiччi 2023 р. У структурi валового поглинання переважали попереднi угоди у нових об'єктах (60%), будiвництво яких наближається до завершення. На вiдмiну вiд попереднього року, коли попит був зумовлений переїздами, цьогорiч на ринку домiнували угоди з розширення в нових об'єктах та проєктах, що перебувають на стадiї будiвництва, на якi припало 63% активностi, повiдомляє Property Times.
Як i ранiше, в структурi валового поглинання домiнував сектор оптової та роздрiбної торгiвлi (59%), за ним слiдує сектор фармацевтики та медицини (23%), що продемонстрував зростання на 16,6% з початку року. Водночас частка логiстичних та 3PL операторiв (18%) продовжувала знижуватися, скоротившись приблизно удвiчi порiвняно з аналогiчним перiодом 2023 р.
У першому пiврiччi на ринок було виведено I чергу логiстичного комплексу "Дударкiв" (23400 кв. м), половина площ якого вже попередньо орендована. Це сприяло збiльшенню обсягу конкурентних складських площ на ринку на 1,8% з початку року.
Протягом другої половини року очiкується введення в експлуатацiю близько 205 тис. кв. м складських площ, з яких 83% припаде на спекулятивний ринок, а решта (17%) будується пiд потреби власникiв. Примiтно, що цей обсяг є найвищим рiвнем нової пропозицiї за останнє десятилiття. Серед ключових об'єктiв: логiстичний комплекс "Чайки" I-III (70 тис. кв. м), логiстичний комплекс "Дударкiв" II (22300 кв. м), логiстичний комплекс "Олександрiвський" III (40800 кв. м) та складський комплекс "Гореничi" (5 тис. кв. м), проте можливi затримки та перенесення термiнiв виходу на ринок не виключенi. Рiвень обсягу угод попередньої оренди для об'єктiв, що знаходяться на стадiї будiвництва, становить близько 48%.
З точки зору розташування найбiльше складських примiщень, що знаходяться на стадiї будiвництва (63%), очiкується на правому березi Києва вздовж Житомирської траси (М-06). Ранiше логiстичнi шляхи були зосередженi на лiвому березi Києва, зокрема вздовж Харкiвської (М-03) та Чернiгiвської (М-01) трас, через концентрацiю складiв у мiстi-супутнику Києва - Броварах та орiєнтацiю ланцюгiв поставок на схiд країни. Однак повномасштабне вторгнення зробило цi локацiї менш привабливими для девелопменту. У середньостроковiй перспективi новi проєкти, швидше за все, змiстяться на правий берег Києва. У той же час на трасах М-03 i М-01 у найближчому майбутньому з'явиться новий обсяг пропозицiї завдяки вiдбудовi зруйнованого складу RLC (58 тис. кв. м) i двом поточним проєктам "Альфа Девелопмент Груп" (логiстичнi комплекси "Дударкiв" II та "Олександрiвський" III).
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, середнiй рiвень вакантностi залишався стабiльним на рiвнi 2%. Низький рiвень вакантностi продовжує зберiгатися завдяки активному валовому поглинанню, коли будь-якi примiщення, що звiльняються в результатi переїзду або скорочення, швидко поглинаються iншими орендарями, не встигаючи вийти на вiдкритий ринок.
На вiдмiну вiд кiнця 2023 р., у першому пiврiччi спостерiгалося вiдновлення орендних угод, деномiнованих у нацiональнiй валютi, що було зумовлено ослабленням української гривнi на 10% з початку року. Ефективна орендна ставка у найбiльш якiсних складських об'єктах в доларовому еквiвалентi залишилася на рiвнi $4,9/кв. м на мiсяць (без ПДВ та OPEX). Водночас, запитуванi оренднi ставки в доларовому еквiвалентi в середньому знизилися на 9%. Таким чином, запитуванi оренднi ставки в якiсних складах коливалися в дiапазонi 168-195 грн./кв. м на мiсяць ($4,1-4,9) без ПДВ та OPEX.
Наталiя Сокирко, керiвник вiддiлу складської та логiстичної нерухомостi CBRE Ukraine, зазначила: "Незважаючи на всi поточнi економiчнi та безпековi виклики, ринок складської нерухомостi переживає стiйке вiдновлення, не без чутливостi до динамiки вiйськових дiй. Вiйна та її наслiдки продовжують залишатися основними чинниками впливу на орендну та iнвестицiйну активнiсть. У першiй половинi року вплив зростання вартостi енергоносiїв та сировини, валютних коливань та постiйного дефiциту квалiфiкованої робочої сили був особливо помiтним. Ми очiкуємо, що орендна активнiсть залишиться на тому ж рiвнi до кiнця року. Тим не менш, вiдкладений попит на складськi примiщення, зумовлений кiлькома великими запитами, може активiзувати валове поглинання в найближчому майбутньому, оскiльки на ринку з'являться великi новi об'єкти".

Прочитано 19 разів

Детальніше в цій категорії: « "Укрбуд" приватизують

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: