ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Субота, 06 січня 2024 10:00

Львiв вiдновить знищений росiєю Музей Шухевича

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який знищили росiйськими обстрiлами в нiч на 1 сiчня, вiдновлять. Вже у лютому у Львiвськiй мiськрадi планують оголосити архiтектурний конкурс. Фахiвцi наполягають, об'єкт повинен поєднувати як автентичнi, так i модернi елементи.

За словами мiського голови Львова Андрiя Садового, ще до повномасштабної вiйни було зроблено сканування експонатiв музею i стала можливою вiртуальна екскурсiя. Нинi це неабияк допоможе у подальшому вiдновленнi об'єкту.
"Впродовж мiсяця ми проведемо ряд серйозних робiт з середовищами, з архiтекторами, i в лютому буде оголошений мiжнародний архiтектурний конкурс на проєкт музею. Вiн, звичайно, буде враховувати автентику, яка тут є, це дуже важливо. Але також буде i модерний пiдхiд, бо потрiбно зробити вхiд для людей з iнвалiднiстю, щоб людина на крiслi колiсному могла заїхати. Наступний етап - проектування. Треба буде зробити якiсний проєкт, на це пiде певний час, адже сам конкурс буде тривати близько двох мiсяцiв. Коли вже буде проєкт, ми будемо розумiти, скiльки коштiв нам потрiбно для вiдновлення. Я хочу подякувати всiм благодiйникам, якi звертаються з пропозицiєю допомогти. Якщо ви сьогоднi маєте кошти на допомогу, то, я думаю, що Шухевич би сказав: "хлопцi, маєте грошi - вiддайте Збройним силам, вiддайте на зброю, бо це сьогоднi нам потрiбно найбiльше". Музей однозначно вiдновимо. Я думаю, що пiсля вiйни це буде один з основних об'єктiв, якому ми придiлимо час, увагу i енергiю", - розповiв Андрiй Садовий.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, будинок має iсторичне значення, ним опiкується Львiвський iсторичний музей. Чи зможуть вiдновити будiвлю, чи її доведеться наново будувати - вирiшать за результатами дослiджень та архiтектурного конкурсу. Фахiвцi управлiння архiтектури мiста спiльно з музейниками напрацюють завдання проєкту для оголошення конкурсу.
"Цей об'єкт пов'язаний з iсторiєю, з постаттю самого Романа Шухевича. Тут була криївка, тут був слiд вiд кулi. Тобто ми маємо конкретнi артефакти i конкретну локацiю, яка дуже зв'язана з iсторичними подiями. Тому ми хочемо це максимально зберегти, а що можна - вiдтворити в нових формах. Але це має бути делiкатний об'єкт, який пасуватиме до середовища, в якому вiн розташований. Рештки, якi вцiлiли, можуть пiдлягати доповненню. Є дуже багато зразкiв у свiтовiй, європейськiй архiтектурi, де навiть рештки першого поверху доповнюються новими формами вже з вирiшенням питання iнклюзивностi, нормальним експозицiйним простором, освiтленням. Так, щоб кожен експонат зайняв своє логiчне мiсце", - повiдомив Антон Коломєйцев, начальник управлiння архiтектури та урбанiстики Львiвської мiської ради.
Перед початком повномасштабної вiйни у Музеї Романа Шухевича було кiлька сотень оригiнальних експонатiв. Пiсля 24 лютого 2022 р. музей закрили i всi експонати перемiстили у безпечне мiсце.
"16 мiсяцiв цей музей не працював. Але був громадський запит на вiдновлення роботи музею. Тому ми вiдновили експозицiю, в основному повернули сюди меблi - стiл, крiсла, фотель, креденс, пiанiно, на якому грав Шухевич. За наслiдками пожежi, спричиненої вибухом, втрачено 16 пам'яток, якi вiдносилися до музейного фонду України. Iнша справа, що було багато пам'яток з науково-допомiжного фонду, - це не є музейний фонд України, вони не мають такої спецiальної цiнностi: це були муляжi, копiї документiв. Тобто вiд того, що було першопочатково, i до того, що втрачено, вiдсоток мiзерний. Але тут не можна оперувати цифрами, не можна оперувати вiдсотками - це все є наша спадщина, це речi, якi мають меморiальний характер, якi мали вiдношення до одного з Героїв України - Романа Шухевича. Ця втрата є величезною для нашої iсторiї та культури", - розповiв Роман Чмелик, директор Львiвського iсторичного музею.

Прочитано 241 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: