ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 18 січня 2024 12:00

Цифровiзацiя дає змогу захистити вклади iнвесторiв у нове житло

В Єдинiй державнiй електроннiй системi у сферi будiвництва (ЄДЕССБ) триває державна реєстрацiя спецiальних майнових прав на об'єкти незавершеного будiвництва та майбутнi об'єкти нерухомостi. Це дасть змогу захистити вклади iнвесторiв у нове житло.

Про це повiдомила голова Комiтету ВРУ з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування Олена Шуляк.
Вона пояснила, що сьогоднi на порталi ЄДЕССБ вже доступно 43 зареєстрованi заяви вiд замовникiв будiвництва, а користувачi е-системи почали вносити вiдомостi та створювати документи, необхiднi для реєстрацiї спецiального майнового права бiльш нiж на 80 об'єктiв будiвництва, повiдомляє Property Times.
"Початкова реєстрацiя у ЄДЕССБ кожного майбутнього об'єкту нерухомостi як складової частини будинку є одним з ключових крокiв у захистi iнтересiв iнвесторiв будiвництва. Адже її не можна провести без внесення iнформацiї про будiвництво та отримання низки документiв на е-порталi", - наголосила голова профiльного комiтету.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, зокрема забудовник повинен отримати мiстобудiвнi умови та обмеження, а також дозвiл на виконання будiвельних робiт. Також вiн зобов'язаний внести до е-системи завдання на проєктування, проєктну документацiю та експертний звiт.
"Тiльки пiсля цього з'являється можливiсть створити документи, якi стосуються спецiального майнового права, що вiднедавна є обов'язковою умовою для всiх забудовникiв. Фактично це убезпечує iнвесторiв вiд вкладання коштiв у незаконне будiвництво i пов'язаних з цим проблем", - зазначила Шуляк.

Прочитано 182 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: