ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 14 лютого 2024 12:00

У Ягiдному обрали переможця конкурсу на будiвництво меморiалу

Обрано переможця конкурсу на кращу концепцiю меморiалу в селi Ягiдне на Чернiгiвщинi. Переможцем всеукраїнського конкурсу стало архiтектурне бюро Derbin Arch. Його обрало журi, до складу якого увiйшли архiтектори, представники громади, мiсцевої влади, члени нацiональної спiлки архiтекторiв України. Архiтектори бюро Сергiй Дербiн i Олексiй Ятiн з Днiпра вiдомi тим, що спроєктували унiкальнi вуличнi модулi-укриття.

Вiдкритий всеукраїнський архiтектурний конкурс проєктiв на кращу концепцiю зi створення меморiального комплексу на вулицi Лiсовiй, 1А, в Ягiдному Чернiгiвської областi був оголошений 18 жовтня минулого року - пiсля трагiчних подiй, якi пережили мешканцi пiд час окупацiї. У березнi 2022 р. 370 людей майже мiсяць утримувалися росiйськими вiйськовими в нелюдських умовах у пiдвалi школи. Серед них були 70 дiтей i, зокрема немовлята. 11 людей померли. Пiсля звiльнення Ягiдного мешканцi не захотiли бачити школу мiсцем навчання i вирiшили створити меморiал - закарбувати свiй героїчний досвiд та iсторичну пам'ять про трагiчну подiю для майбутнiх поколiнь. В оголошеному конкурсi було зареєстровано 13 заявок. На розгляд журi було подано 4 проєкти.
На думку журi, пропозицiя Derbin Arch найкраще вiдповiдає вимогам конкурсу. За проєктом, будiвля школи зберiгає свою форму та вписується в середовище природи i лiсу, де розташована. Архiтектори створили вiзуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втiлює всi страждання та страхи вiйни. Вода - це сльози, якi пролили жителi Ягiдного. Будiвля школи збережена до найменших дрiбниць, за винятком центральної частини, як можливiсть рухатися далi i формувати новi сенси. Стрiчка, що в'ється навколо комплексу, - прогулянкова алея - це символ рiки i спокою.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, перед входом до будiвлi - залишки зруйнованої технiки. Це початок експозицiї. Потiм можна спуститися до пiдвалу або пiднятися на другий поверх до експозицiйного простору i завершити огляд на даху на оглядовому майданчику. Серед меморiальних експонатiв: мiсця страт та поховань мiсцевих жителiв, залишки трофейної технiки, капонiрiв, мiсць фортифiкацiйних укрiплень окупантiв.
Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всерединi буде лекторiй, адмiнiстративний блок, мiсце для соцiального пiдприємництва та психологiчної реабiлiтацiї.
Переможцi конкурсу отримають 50 тис. грн. i право заключити договiр зi Службою вiдновлення у Чернiгiвськiй областi для розробки проєктно-кошторисної документацiї.

Прочитано 249 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: