ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 17 квітня 2024 12:00

Перевiрки на будiвництвi зроблять електронними

Iнспектори ДIАМ проводитимуть перевiрки на будiвництвi за допомогою електронного застосунку "Прозоре будiвництво", який слугуватиме запобiжником корупцiйних проявiв у галузi. Про це розповiв голова Державної iнспекцiї архiтектури та мiстобудування України Олександр Новицький.

"У червнi почнеться бета-тестування застосунку поки з робочою назвою "Прозоре будiвництво". Потiм ми будемо певний час його доналаштовувати i вже восени плануємо ввести його у промислову експлуатацiю i закрiпити до обов'язкового використання", - сказав Новицький.
Вiн розповiв, що програма передбачає виконання iнспекторами ДIАМ виїзної перевiрки на об'єктi за певним алгоритмом з фото- та вiдеофiксацiєю побаченого, повiдомляє Property Times.
"По-перше, буде працювати геолокацiя, i можна буде вiдслiдкувати, чи справдi iнспектор приїхав на мiсце перевiрки. Далi вiн має провести огляд за певним алгоритмом усiх обов'язкових роздiлiв i секцiй будiвництва - вiд дотримання пожежних нормативiв до забезпечення елементiв iнклюзивностi. Тобто недостатньо буде побачити вибiрково окремi частини. Треба буде оглянути все", - розповiв очiльник ДIАМ.
Також буде змiнено стандарт фотозвiтування. У випадку перевiрки, наприклад, житлового будинку або окремих секцiй iнспектор має додати до звiту вiд 150 до 350 фотографiй.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, документ про результати перевiрки зберiгатиметься в електронному виглядi i буде доступний спiвробiтникам центрального офiсу, якi ухвалять фiнальне рiшення щодо надання сертифiкатiв про прийняття об'єкта в експлуатацiю або про вiдмову.
"На другому етапi ми надамо можливiсть користуватися цим додатком технiчним iнвентаризаторам, щоб вони теж пiдкрiплювали свої обмiри для техпаспортiв вiдповiдними фотофiксацiями. А на третьому етапi добровiльно користуватися цим iнструментом зможуть усi замовники будiвництва. Вони зможуть надавати попереднi фотозвiти ще до виїзної перевiрки нашими iнспекторами, якi даватимуть швидкий зворотнiй зв'язок про усунення недолiкiв ще до перевiрки", - додав Новицький.
Вiн наголосив, що дiджиталiзацiя зробить роботу iнспекторiв ДIАМ бiльш прозорою i дозволить запобiгти корупцiйним проявам у сферi будiвництва.

Прочитано 128 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: