ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 30 червня 2024 11:00

Фландрiя допоможе збудувати у Львовi центр лiкування невидимих травм

Центр допомоги українцям, якi зазнали тортур внаслiдок воєнних злочинiв росiян, стане окремим центром у Львовi в межах екосистеми Unbroken. Будiвництво центру повнiстю фiнансує уряд Фландрiї (Бельгiя), i вiн запрацює вже на початку наступного року. Це буде перший в Українi центр, де комплексно допомагатимуть людям, якi пережили моральну травму.

Зараз триває реконструкцiя примiщення пiд майбутнiй центр. Цей проєкт розпрацьовують iз закордонними фахiвцями, щоб надавати спецiалiзовану точкову допомогу громадянам, якi пройшли складнi випробування та муки.
"Це буде окремий пiдроздiл з окремою специфiкою i спецiально навченими людьми. Тут будуть рiзнi iнновативнi практики, арттерапiя, малювання, спiлкування, i тут одночасно 30 людей зможуть проходити лiкування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей. Умови тут нiчим не вiдрiзнятимуться вiд умов у хорошому помешканнi - тут нiчого не буде нагадувати лiкарню, а це дуже важливо. Сьогоднi Центр ментального здоров'я в Першому ТМО має величезне навантаження. Мiсць критично не вистачає, щодня новi пораненi. А робота з людьми, якi пережили тортури, - це надзвичайно складна та iнша робота. Тому наше завдання - також готувати нових спецiалiстiв, тому що такi травми лiкуються роками. Щиро дякую пану Сомерсу за такий подарунок для всiх українцiв", - зауважив Андрiй Садовий, мiський голова Львова.
Барт Сомерс, мер бельгiйського мiста Мехелен, будучи торiк у Львовi на Lviv Urban Forum, дуже перейнявся iдеєю та мiсiєю розбудови екосистеми Unbroken у мiстi. На той час вiн працював також мiнiстром регiонального розвитку уряду Фландрiї, i завдяки його пiдтримцi уряд прийняв рiшення видiлити 1,5 млн. євро на будiвництво у Львовi такого центру.
"Для мене честь бути сьогоднi тут, i це вже моя п'ята мандрiвка до Львова. Я радiю, що наш уряд профiнансував цей проєкт. Бо боротьба України є i нашою боротьбою. Кожного разу, приїжджаючи в Україну, я вiдчуваю значний приплив енергiї, я бачу, як ви боретеся за нашi спiльнi цiнностi i свободу Європи. Якщо ми не можемо надати вам вiйськову пiдтримку, то можемо подбати про вiйськових, якi захищають вашу країну, i потурбуватися про їхнє здоров'я i психiчний стан. Також ми намагаємося створювати зв'язки мiж українськими та європейськими iнституцiями, наприклад, наш унiверситет Мехелену спiвпрацює з львiвським унiверситетом, i ми беремо участь у проєктi розробки протезування з допомогою 3D-технологiй", - зазначив Барт Сомерс.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, реконструкцiю будiвель розпочали у травнi. Центр матиме 1100 кв. м, i тут буде близько 30 лiжко-мiсць - затишних кiмнат, де пацiєнти зможуть проживати i займатися рiзними лiкувальними активностями. Це буде зовсiм iнший простiр, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики. Прогнозують, що в рiк тут зможуть лiкувати невидимi травми вiйни у тисячi пацiєнтiв - стацiонарно та амбулаторно.
"Будуємо те, чого не було в Українi, - це допомога людям, якi пережили полон i тортури в полонi, i допомога людям, якi, можливо не були в полонi, але пережили моральну травму. Це дуже нове у нашiй медицинi - моральна травма, яка невидима, але дуже руйнiвна. Тому треба будувати центри, якi вивчають це глибоко, шукають iнструменти впливу i допомагають цим людям. Люди, якi пережили полон i тортури, мають одну рiч, яка ускладнює лiкування, - це недовiра. I це зрозумiло чому, бо вони побували у мiсцi, де довiри не може бути. Тому треба створювати умови, де б ту довiру можна було повернути. Iнодi на це йдуть мiсяцi. У нас в Українi нема багато фахiвцiв, якi працювали з такими травмами, тому ми повиннi багато вчитися. I тут буде можливiсть цьому навчитися. Ми вже вибрали омеблювання i колiр, який буде тут. I це справдi має виглядати затишно. Тут будуть психотерапевтичнi кiмнати, кiмнати фiзичної терапiї, арттерапiя, малювання, арттерапiя глиною i ткацтвом. Ми розробляємо дуже конкретнi протоколи лiкування арттерапiєю як лiкувальної форми, яка має сiм занять, що призводять до суттєвого полiпшення психiчного стану. I ми вже готуємо команду, яка буде тут працювати", - розповiв керiвник напрямку психологiчної та психосоцiальної реабiлiтацiї центру Unbroken Олег Березюк.
До слова, грант на створення центру - це перша фiнансова допомога Львову вiд уряду Фландрiї.

Прочитано 174 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: