ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 30 червня 2024 10:00

НЕФКО одночасно реалiзує 48 контрактiв з вiдновлення критичної iнфраструктури

Європейський Союз та НЕФКО запустили iнiцiативу вартiстю 50 млн. євро в груднi 2022 р., i вiдтодi було досягнуто значних успiхiв у реконструкцiї ключової комунальної iнфраструктури i просуваннi довгострокового зеленого вiдновлення в Київськiй областi та за її межами.

"Понад 80% запланованих закупiвель розпочато, причому бiльшiсть контрактiв укладено, i це означає, що розпочинається етап реалiзацiї проєктiв", - розповiдає Роннi Нiлссон, старший радник НЕФКО, який керує програмою вiд самого початку.
Iрпiнь, Славутич, Борщагiвка, Бородянка, Немiшаєве, Iванкiв, Димер, Дмитрiвка, Велика Димерка, Калинiвка, Гостомель та Пiскiвка, якi були сильно пошкодженi та тимчасово окупованi на раннiх етапах вiйни, тепер знову перебувають пiд контролем українського уряду. Очiкується, що позитивний вплив реалiзованих проєктiв вiдчують приблизно 245 тис. громадян, повiдомляє Property Times.
До успiху програми вiдбудови критичної iнфраструктури докладаються члени команди НЕФКО, здатнi виконувати рiзноманiтнi завдання та професiйно керувати кiлькома проєктами одночасно. Разом iз Роннi Нiлссоном зi штаб-квартири НЕФКО в Гельсiнкi працюють Iрина Федоренко та Анна Мiнакова. В Українi перебувають Олексiй Думiк, Сергiй Зброх i Лариса Пекарська. Вони розповiдають про свої професiйнi обов'язки й результати програми та їхньої роботи.
Iрина Федоренко, радниця з питань iнвестицiй, описує, як вона координує роботу з консультантами, сприяє впровадженню проєктiв i забезпечує дотримання грантових угод та контрактiв: "Пiсля пiдписання угоди з донором вiдбувається закупiвля консультанта з пiдтримки Групи реалiзацiї проєкту (ГРП) для кожної громади, яка бере участь у програмi реконструкцiї та вiдбудови. Консультант з пiдтримки ГРП завершує визначення обсягу проєктiв, готує тендерну документацiю та допомагає бенефiцiарам проєкту з оцiнкою тендерiв та складанням контракту пiсля проведення оцiнки".
Iрина контролює цей процес та стежить за закрiпленням "зелених" принципiв, переконуючись, що турбота про екологiю є невiд'ємною частиною кожного проєкту та всiєї програми.
Сергiй Зброх, радник з технiчних питань, пiдкреслює важливiсть послiдовностi.
"Мої основнi обов'язки як технiчного експерта у сферi водопостачання та водовiдведення включають оцiнку всiх технiчних рiшень - вiд заявок до тендерної документацiї та технiчних пропозицiй. Я також оцiнюю та контролюю якiсть проєктiв, якi пропонують пiдрядники, та їх реалiзацiю до завершення проєктiв", - розповiдає вiн.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, вторгнення Росiї зробило швидку та прозору реалiзацiю проєктiв ще складнiшою. Незважаючи на цi виклики, програма досягла значного прогресу з кiнця 2022 р. Це перша програма НЕФКО, в рамках якої така велика кiлькiсть контрактiв (загалом 48) закуповується та реалiзується одночасно.
Консультантка з технiчних питань Анна Мiнакова стверджує, що головною перешкодою є необхiднiсть реалiзовувати програму та її проєкти на тлi повномасштабної вiйни: "У нинiшнiх обставинах важливо врахувати ризики ракетних атак i збиткiв, яких вони можуть завдати. Мобiлiзацiя в армiю також призвела до нестачi персоналу пiдрядникiв i подовження термiнiв доставки обладнання та матерiалiв".
Вона зазначає, що подолання цих труднощiв потребує щоденної спiвпрацi та координацiї з усiма сторонами, залученими до програми, включаючи мунiципалiтети, консультантiв та пiдрядникiв.
"Гнучкiсть управлiнських процесiв та процедур має вирiшальне значення, оскiльки початково вони не розроблялися для умов вiйни. Крiм того, пошук та ухвалення рiшень у таких ситуацiях вимагає креативностi", - каже вона.
Сергiй вторує цим мiркуванням.
"На жаль, через зайнятiсть проєктувальникiв, яких в Українi є лише декiлька, ми вiдхиляємося вiд запланованих графiкiв роботи. Для деяких контрактiв вiдставання продовжує збiльшуватися. Проте наша команда докладає всiх зусиль, щоб пришвидшити документообiг та надходження виплат для кожного поточного контракту в рамках програми", - говорить вiн.

Прочитано 76 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: