ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 02 серпня 2024 13:00

Львiв вже збудував 65% смiттєпереробого заводу

У Львовi на вул. Пластовiй, 13, триває будiвництво смiттєпереробного заводу. На сьогоднi будiвельнi роботи вже виконанi на 65%. Протягом найближчих мiсяцiв тут планують закрити всi даховi конструкцiї комплексу. На територiю вже завезли частину аерацiйного устаткування та вентилятори для бiофiльтрiв - це перша партiя обладнання, необхiдна для роботи бiологiчної частини заводу.

Будiвництво заводу у Львовi розпочалося у серпнi 2021 р. Проте через введення вiйськового стану роботи з будiвництва були змушенi призупинити. Зараз роботи вiдновленi i знаходяться в активнiй фазi.
"Усi субпiдрядники працюють вiдповiдно до своїх зобов'язань. Впродовж наступних кiлькох мiсяцiв плануємо встановити всi даховi конструкцiї, змонтувати всi металевi i монолiтнi конструкцiї, щоб коли почнеться перiод дощiв, вже проводити внутрiшнi роботи. Також до Львова вже завезена частина обладнання. Це обладнання вентиляцiйних та генераторних установок. Також до нас з Туреччини їде велика кiлькiсть обладнання для самої переробки вiдходiв. Тому моделюємо графiки робiт, щоб жоднi форс-мажорнi речi не впливали на них сильно. Рухаємося досить активно", - розповiдає Олександр Єгоров, керiвник ЛКП "Зелене мiсто".
Коли завод запрацює, вiн прийматиме на переробку змiшанi вiдходи. Принцип його роботи виглядатиме так: смiттєвоз, який заїде на територiю заводу, спочатку поїде на станцiю зважування, а тодi вже у зону прийому вiдходiв.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, перш нiж потрапити на лiнiю переробки, вивантаженi вiдходи пройдуть процес попереднього вiдбору. Зокрема, вiдберуть громiздкi речi, якi можуть пошкодити обладнання. Пiсля цього вiдходи потраплять до перших шредерiв-подрiбнювачiв.
Далi подрiбненi вiдходи конвеєрною системою потраплять до сортувальної кабiни, в якiй вiдбиратимуть вторинну сировину.
Звiдси колiснi навантажувачi транспортують вiдходи до камер бiосушiння, в яких проходитиме процес iнтенсивної аерацiї (система витягне з вiдходiв усi запахи).
Пiсля усiх процесiв переробки та сортування залишаться вiдсортованi вiдходи, вторсировина, RDF паливо (27,96%) i до 15% екологiчно безпечних залишкiв, якi потребуватимуть захоронення на полiгонi.
А смiттєвози, якi вивантажили вiдходи, потрапляють на станцiю мийки колiс, тодi знову на станцiю зважування i тiльки пiсля цього виїжджатимуть у мiсто.
"Як бачимо, цiннiсть цього заводу - в його екологiчнiй складовiй також. Адже завдяки його роботi ми будемо мати переробленi фракцiї вiдходiв, будемо мати компост, який можемо продавати, i будемо мати паливо RDF, за яке також зможемо отримати кошти. А на виходi будемо мати лише 15% безпечних вiдходiв, якi потребуватимуть захоронення", - вiдзначив Влодко Лучишин, керiвник депутатської комiсiї екологiї, природокористування та енергозбереження.
Проєкт будiвництва заводу реалiзується за фiнансової пiдтримки Європейського банку реконструкцiї та розвитку (ЄБРР) та Фонду Схiдноєвропейського партнерства з енергоефективностi та довкiлля (Е5Р). Загальна вартiсть будiвництва лише самого заводу становить 35 млн. євро. На цю суму у 2021 р. був пiдписаний вiдповiдний контракт.
"У цю суму входить грантова складова у розмiрi 10 млн. євро. Кредитна складова становить 14,7 млн. євро. А решта - 10 млн. євро - є частиною оплати вiд мiста, i Львiв ще не оплатив усiєї частини коштiв", - пояснює Iнна Свистун, директорка департаменту економiчного розвитку Львiвської мiської ради.
Однак, крiм загальної вартостi будiвництва заводу, є ще роботи, якi не включили до загального проєкту будiвництва. Це, зокрема, облаштування всiєї iнфраструктури довкола заводу: пiдведення комунiкацiй водопостачання i водовiдведення, будiвництво електричної пiдстанцiї та захисних i очисних споруд та спродження укриття. Цi роботи коштуватимуть орiєнтовно плюс 10 млн. євро. Також на загальну вартiсть всього об'єкта вплине iндексацiя, яка визначена умовами контракту. Вiдтак, як минулого року заявляв мiський голова Львова, весь об'єкт (з кредитами грантами та коштами мiста) обiйдеться у приблизно 48 млн. євро.
"Цей завод є дуже важливим об'єктом для нашого мiста. Передбачаємо, що запуск в роботу може бути наприкiнцi цього - на початку наступного року. Потужнiсть заводу становитиме 250 тис. т вiдходiв у рiк. Однак, оскiльки вiн прийматиме на переробку лише змiшанi вiдходи, то паралельно з будiвництвом заводу важливо також акцентувати увагу мешканцiв на важливостi сортування, щоб кiнцево кiлькiсть змiшаних вiдходiв зменшувалася, а ми активно впроваджували культуру вiдсортовування у мiстi", - вiдзначає Андрiй Москаленко, перший заступник мiського голови.
Площа дiлянки смiттєпереробного заводу - 9,66 га. Загальна площа пiд комплексом становить майже 22 тис. кв. м.

Прочитано 22 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: