ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 19 серпня 2024 11:00

Львiв створив Стратегiю створення та розвитку безбар'єрного простору

У Львовi напрацювали Стратегiю створення та розвитку безбар'єрного простору. Презентували документ на засiданнi комiтету з доступностi об'єктiв громадського та житлового середовища у Львiвськiй МТГ. До складу комiтету входять керiвники всiх структурних пiдроздiлiв мерiї, голови районних адмiнiстрацiй, представники громадських органiзацiй, депутати.

Як наголошує Iрина Маруняк, уповноважена Львiвської мiської ради з питань доступностi, голова комiтету, стратегiя охоплює всi сфери життя та побуту маломобiльних осiб. Її цiль - створити сприятливе середовище i забезпечити усi можливостi та умови для маломобiльних i осiб з iнвалiднiстю реалiзувати свої права, отримати якiснi послуги, а також мати можливiсть для самореалiзацiї та працi.
"Навiть у мирний час в суспiльствi є значний вiдсоток маломобiльних осiб, якi потребують iнклюзивного середовища. А в часи вiйни цей вiдсоток зростає, бо зростає кiлькiсть людей з iнвалiднiстю. Вiдтак держава, суспiльство, як вияв поваги до гiдностi таких осiб, має забезпечити їм належнi умови для доступу до усiх необхiдних сервiсiв та можливiсть для самореалiзацiї - навчання i працi. Тому створення безбар'єрного середовища має охоплювати всi сфери нашого життя. Починаючи вiд можливостi вийти з власної квартири, дiстатися зупинки громадського транспорту, скористатися цим транспортом, потрапити у заклад, який необхiдно - чи це заклад, який надає певну послугу - ЦНАП, лiкарня, чи культурний або освiтнiй заклад - театр, унiверситет, чи мiсце працi. Тому, документ, який нам вдалося напрацювати, показує, в яких напрямках ми будем працювати в частинi безбар'єрностi. А це:
- фiзична безбар'єрнiсть;
- iнформацiйна безбар'єрнiсть;
- цифрова безбар'єрнiсть;
- суспiльна та громадянська безбар'єрнiсть;
- освiтня безбар'єрнiсть;
- економiчна безбар'єрнiсть. Вiдтак, напрацьована стратегiя передбачає конкретнi заходи впровадження - конкретнi кроки, якi будуть робити вiдповiдальнi пiдроздiли", - розповiдає Iрина Маруняк.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, далi цей документ винесуть на розгляд i затвердження сесiї Львiвської мiської ради пiсля обговорення i погодження профiльними депутатськими комiсiями.
Вiдповiдно до цiлей Стратегiї створення та розвитку безбар'єрного простору, у Львовi активно працюватимуть для:
- забезпечення фiзичної доступнiсть мiсць проживання, роботи, об'єктiв продажу товару та закладiв надання послуг у рiзноманiтних сферах;
- забезпечення фiзичної доступностi вуличної мережi, громадських просторiв та мiсць вiдпочинку;
- забезпечення доступностi громадського транспорту та транспортної iнфраструктури.
Вiдтак це передбачає облаштування пандусiв i пiдйомникiв у будинках, облаштування безбарєрного простору бiля будинкiв i на зупинках громадського транспорту, доступний, низькопiдлоговий транспорт, облаштування елементiв доступностi в конкретних закладах.
"У напрямку цифрової та iнформацiйної безбар'єрностi будемо працювати над забезпечення доступностi публiчної iнформацiї, електронних сервiсiв, пiдвищенням рiвня доступностi культурного, освiтнього, спортивного та медiйного контенту, збiльшенням кiлькостi подiй у соцiально-економiчному життi мешканцiв громади, якi забезпеченi титруванням, перекладом на жестову мову та аудiодискрипцiєю (тифлокоментуванням). А освiтня i економiчна безбар'єрнiсть передбачатиме створення умов для задоволення унiкальних освiтнiх потреб маломобiльних осiб та осiб з iнвалiднiстю та забезпечення можливостi для них працювати, займатися пiдприємницькою дiяльнiстю, розвиватися та iн. Для нас важливо, щоб наша робота мала добрий результат для людей, якi цього потребують, i щоб наше мiсто було максимально доступним. Бо маломобiльна особа, особа з iнвалiднiстю має мати можливостi повноцiнно жити в iнклюзивному середовищi. I про це наша стратегiя. Тому роботи багато", - додає Iрина Маруняк.

Прочитано 21 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: