ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 11 вересня 2024 17:00

Ринок будматерiалiв страждає вiд нестачi працiвникiв

Кадрове питання на сьогоднi є критичним для виробникiв будiвельних матерiалiв поряд iз низьким попитом i проблемами з електропостачанням, повiдомили в профiльних асоцiацiях.

"Уже зараз в Українi iснує дефiцит кадрiв всiх ланок. Це один iз факторiв, який може критично загрожувати цiлiсностi процесiв виробництва цементу та стримувати розвиток економiки в цiлому. Сьогоднi частина висококвалiфiкованих спiвробiтникiв захищає Україну в лавах ЗСУ - ця кадрова проблема є одним з найсерйознiших викликiв, i не тiльки для цементної промисловостi", - повiдомила агентству "Iнтерфакс-Україна" виконавчий директор асоцiацiї "Укрцемент" Людмила Крiпка.
За її словами, пiдготовка квалiфiкованих кадрiв для виробництва цементу займає тривалий термiн. Крiм того, цементна сфера довгий час вважалася "чоловiчою" професiєю. Цi фактори разом iз мобiлiзацiєю вкрай негативно позначилися на ринку працi в галузi.
"Компромiс мiж потребами фронту i потребами економiки потрiбен. Його вирiшення можливе в тому, щоб мобiлiзацiя стосувалася в першу чергу тих, хто взагалi не працює. А зараз в основному йде мобiлiзацiя тих, хто реально працює", - зазначила Крiпка.
За словами президента Всеукраїнської спiлки виробникiв будматерiалiв Костянтина Салiя, приблизно чверть спiвробiтникiв пiдприємств-виробникiв будiвельних матерiалiв уже мобiлiзовано.
"Вiдсутнiсть достатнього бронювання залишається актуальною проблемою в галузi: з 200 тис. робiтникiв вже бiля 50 тис. мобiлiзовано", - зазначив вiн.
Незважаючи на бронювання частини працiвникiв, кадровий дефiцит все одно позначається на виробничих процесах, зазначив директор Всеукраїнської асоцiацiї виробникiв автоклавного газобетону (ВААГ) Олег Сиротiн. Крiм того, невеликi пiдприємства галузi часом позбавленi можливостi бронювання взагалi через невiдповiднiсть ознакам критично важливих компанiй.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, водночас не менш важливими проблемами в галузi залишаються порушення логiстики, зниження попиту та перебої в електропостачаннi.
"Деякi проблеми виробники вирiшують самостiйно. Наприклад, встановлюють на пiдприємствах потужнi електрогенератори, здiйснюють часткове бронювання своїх працiвникiв i таке iнше", - розповiв директор ВААГ.
За словами Сиротiна, неконтрольованi вiдключення електроенергiї призводять до зростання собiвартостi продукцiї, оскiльки генератори не розрахованi на тривалi блекаути, а зупинка виробництв спричиняє додатковi витрати.

Прочитано 19 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: