ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 17 жовтня 2024 14:00

Суми перероблятимуть будiвельнi вiдходи пiсля руйнувань

У Сумськiй територiальнiй громадi готуються до отримання технологiчної лiнiї для перероблення будiвельних вiдходiв вiд руйнувань в рамках проєкту екстреного вiдновлення та реконструкцiї. Про це йдеться на сайтi Сумської мiської ради.

Так, згiдно з повiдомленням, ключовою темою наради за участi керiвництва громади та областi, представникiв обласної вiйськової адмiнiстрацiї та Японського агентства мiжнародного спiвробiтництва (JICA) було вирiшення проблеми утилiзацiї будiвельного смiття, яке утворилось внаслiдок масштабних руйнувань iнфраструктурних об'єктiв i житлового фонду, яких завдає росiйська армiя вiд початку повномасштабного вторгнення.
У межах проєкту екстреного вiдновлення та реконструкцiї JICA вже надало спецiальне обладнання для подрiбнення й сепарацiї (зберiгання) будiвельних вiдходiв Київськiй областi та Харкову. Надалi планується поширення цiєї спiвпрацi й на прикордонну Сумщину, яка зазнає щоденних обстрiлiв та руйнувань. Зокрема, одну з двох стацiонарних лiнiй з перероблення будiвельних вiдходiв, наданих Київщинi, JICA готове передати Сумськiй МТГ, повiдомляє Property Times.
У мiськiй радi повiдомляють, що для реалiзацiї цього проєкту в Сумах японська сторона висуває низку умов:
- видiлення земельної дiлянки для встановлення технологiчної лiнiї та ще однiєї - для зберiгання вже перероблених компонентiв будматерiалiв;
- фiнансування перевезення устаткування з Київської областi до Сум;
- забезпечення громадою додаткової технiки для роботи цього комплексу (екскаватори, великовантажнi автомобiлi);
- обов'язковий затверджений бюджет для утримання й охорони майданчика;
- навчання персоналу, який працюватиме на цiй технологiчнiй лiнiї.
Крiм того, для передачi технiки також потрiбне вiдповiдне рiшення та звернення Сумської мiської ради до Київської ОВА, адже йдеться про передачу устаткування з державної власностi до комунальної.
В.о. мiського голови Артем Кобзар повiдомив, що всi цi питання перебувають на стадiї грунтовного опрацювання. Зокрема вiн розповiв, що лiнiя з перероблення працюватиме на базi КП "Чисте мiсто". Вже визначенi двi земельнi дiлянки, персонал готовий виїхати на навчання, а для департаменту iнфраструктури мiста передбаченi кошти для перевезення лiнiї до Сум та забезпечення її роботи.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, передача технологiчної лiнiї для роботи у Сумах вiдбудеться пiсля погодження у профiльних мiнiстерствах та подальшого прийняття вiдповiдної урядової Постанови.
За оцiнками експертiв, в Українi вже накопичилося близько 10-12 млн. т вiдходiв вiд руйнувань, i щоденно їхнiй обсяг збiльшується.
Як наслiдок, вiдбувається стихiйне накопичення та неконтрольоване зберiгання небезпечних матерiалiв (зокрема, азбестовмiсних) на тимчасових звалищах, що створює високi екологiчнi ризики.
Тож для кожної областi, де вiдбуваються бойовi дiї, актуальним є створення загальної системи поводження й управлiння будiвельними вiдходами вiд руйнувань.

Прочитано 16 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: