ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 28 жовтня 2024 12:00

У Харковi вiдбудують лiцей

За час повномасштабного вторгнення пошкоджень зазнала кожна сьома школа, майже 400 шкiл було повнiстю зруйновано.

Для того, щоб вiдновити освiту у прифронтових мiстах та забезпечити сучаснi й безпечнi навчальнi умови дiтей, українськi архiтектори почали розробляти та пропонувати iдеї вiдновлення. У 2022 р. архiтектурне бюро IK-architects, родом з Харкова, започаткувало власну iнiцiативу з вiдбудови навчальних закладiв - соцiальний проєкт VILNA School.
Перед початком роботи команда зiбрала статистику 87 пошкоджених шкiл Харкова (станом на 2022 р.). Об'єкти класифiкували за рiвнем руйнацiї:
- повнiстю зруйнований навчальний заклад або частково зруйнований;
- частково зруйнований корпус, бiльша частина будiвлi в задовiльному станi;
- незначнi пошкодження: вибитi вiкна, посiчений фасад тощо;
- будiвля не пошкоджена, але потребує робiт з енергоефективностi.
"Ми розумiємо, що кiлькiсть руйнувань така велика, що розробити унiкальнi проєкти для кожної зруйнованої української школи неможливо, на це просто не вистачить спецiалiстiв", - говорить Катерина Ярова, засновниця IK-architects.
Команда розробила адаптивний та iндивiдуальний проєкти вiдбудови. В адаптивному проєктi модулi можуть додаватись або прибиратись, згiдно з кiлькiстю школярiв, розмiром дiлянки й потребами Мiнiстерства освiти. А першим iндивiдуальним проєктом у VILNA School стане вiдбудова Харкiвського лiцею №47, який зазнав значних руйнувань вiд росiйського ракетного обстрiлу 4 липня 2022 р. Будiвля втратила кiлька поверхiв, рухнули перекриття, а вибухова хвиля вибила вiкна школи, повiдомляє Property Times.
Навчальний заклад входить у п'ятiрку найкращих шкiл Харкова й географiчно розташований в районi, який мав статус IТ-кластера мiста до повномасштабного вторгнення.
Пiсля пiдписання меморандуму з Харкiвською мiською радою архiтектори отримали фiнальне завдання на проєктування вiд департаменту освiту, що збiльшило загальну площу школи до 11900 кв. м.
Проєкт оновленої школи передбачає наявнiсть ПРУ (протирадiацiйне укриття), що може вмiщувати всiх учнiв, викладачiв та працiвникiв. Особливу увагу архiтектори звертають на iнклюзивнiсть проєкту - лiцей матиме навчальнi та спецiалiзованi класи, адаптованi для дiтей з особливими потребами, а також лiфт та доступнi пандуси.
Архiтектори провели аналiз проєктних рiшень американських та європейських шкiл i додали до проєктування один з важливих критерiїв, який буде присутнiм у всiх проєктах VILNA School, - забезпечити українських учнiв великим комунiкацiйним простором для спiлкування та розвитку.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, важливою перевагою школи VILNA School стане її енергоефективнiсть: проєктом передбачено встановлення сонячних панелей для вироблення електроенергiї, теплового насоса, опалення та кондицiонування. У закладi будуть встановленi датчики CO2 для контролю якостi повiтря, а розумна система освiтлення з LED-лампами, буде змiнювати температуру свiтла протягом дня, згiдно з циркадними ритмами людини.
"Соцiально-вiдповiдальний проєкт VILNA School, iнiцiйований командою IK-architects, розроблявся власним коштом, шляхом реiнвестицiй чистого прибутку компанiї з осенi 2022 р. i до лiта 2024 р.", - говорить Катерина Ярова.
У липнi команда IK-architects пiдписала тристороннiй договiр з харкiвським благодiйним фондом "ГЕФЕСТ" та меморандум з Харкiвською мiською радою. Фонд залучатиме мiжнародних донорiв по всьому свiту, аби забезпечити безперервне фiнансування вiдбудови лiцею. Окремо передбачений варiант того, що деякi компанiї зможуть пiдтримати проєкт коштами, а iншi забезпечать виробничим або технiчним ресурсом.
11 жовтня департамент освiти Харкiвської областi та директор навчального закладу затвердили планувальне рiшення для майбутнього лiцею в Харковi.
За оптимiстичним прогнозом безперебiйного фiнансування, реалiзацiя проєкту займатиме 3-4 роки. Проте, команда враховує можливi затримки у термiнах реалiзацiї. Одним iз можливих чинникiв вiдтермiнування строкiв є географiчне розташування Харкова близько до лiнiї фронту. Гальмувати процес вiдбудови також можуть вiдключення свiтла.

Прочитано 19 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: