ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 31 жовтня 2021 14:20

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

У вересні 2021 року медіанна ціна в доларовому еквіваленті на одно та двокімнатні квартири збільшилась майже на 2% в порівнянні з попереднім місяцем, та на 17% збільшилась в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. При цьому медіанна ціна в цілому по ринку знизилась на 5,7% за рахунок суттєвого зниження цін на трикімнатні та чотирикімнатні квартири.

Ціни на вторинному ринку нерухомості

У вересні 2021 року медіанна ціна пропозиції одно та двокімнатних квартир на вторинному ринку Києва, представлених в базі даних порталу Address.ua, збільшилась в порівнянні з серпнем на 1,9%, і склала 1372 дол. США / кв.м. Даний показник в категорії багатокімнатних (3К та 4К) квартир зменшився в порівнянні з минулим місяцем на 9,3% до 1204 дол. США/кв.м. Зниження ціни на багатокімнатні квартири, в першу чергу, свідчить про недостатній попит на них.

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

Такими є результати дослідження ринку вторинної нерухомості Києва за вересень 2021 року, яке провели аналітики порталу пошуку нерухомості Address.ua. Експерти ґрунтувалися на аналізі оголошень, розміщених на порталі, а також активності користувачів (385 283 відвідувань за вересень 2021 року

Медіанна ціна пропозиції по районам Києва у вересні 2021 р склала:

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

У вересні найвищим попитом користувалися квартири в ціновому діапазоні від 50 000 до 70 000 дол..США з часткою запитів 33%. На другому місці знаходилося житло в діапазоні до 30 000 дол..США з часткою 30% від загальної кількості запитів до бази даних порталу Address.ua. Попит на житло з ціною 30 000 - 50 000 дол..США у вересні 2021 р. склав всього 16% запитів до бази даних порталу, від 70 000 дол..США і вище – 21%.

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

Попит на двокімнатні квартири у вересні 2021 р. був найвищим в порівнянні з іншими групами житла і склав 43% запитів до бази даних порталу Address.ua. Однокімнатними квартирами цікавились 38% користувачів порталу. Трикімнатними квартирами – 18,5% користувачів, які шукають нерухомість для покупки.

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

При цьому найбільший попит у покупців був зосереджений в категорії квартир від 50 м2 до 80 м2, частка таких запитів до порталу Address.ua становить по 42% від загальної кількості. Квартири від 35 м2 до 50 м2 цікавлять 26% претендентів. 12% цікавляться квартирами до 35 м2. Відсоток запитів на квартири площею від 80 м2 склав 20%.

На вторинному ринку росте ціна на однокімнатні та двокімнатні квартири

Коментар експерта

Роман Герасимчук, директор City Development Solutions.

«Рівень медіанних цін на найбільш ліквідні 1-кімн. та 2-кімн. квартири на вторинному ринку збільшився на 1,8%, тим самим сформувавши значну цінову різницю з 3-кімн. та 4-кімн. квартирами.

Основною причиною став високий рівень конкуренції і недостатній попит на вторинну нерухомість. Так, медіанна ціна в районах з значним обсягом пропозиції, які не є інвестиційно-привабливими (Дарницький, Дніпровський, Солом'янський) знизилася на 6-11%. Значне зростання цін зафіксоване лише в Оболонському районі столиці.

З точки зору структури попиту, у вересні 2021 року трохи менше половини (43%) потенційних покупців цікавилися 2-кімн. квартирами, що пояснюється декількома факторами: по-перше, через зростання цін на 1-кімн. квартири загальний бюджет придбання 2-кімн. квартири виявився лише трохи вище 1-кімн. (Навіть в рамках одного будинку / комплексу), по-друге, накопичений ринком обсяг пропозиції забезпечив хороший вибір саме 2-кімн. квартир. Інтерес до 3-кімн. квартир також зріс - на 6,5% в порівнянні з серпнем 2021 року. А ось питома вага 1-кімн. квартир в структурі запитів знизилася на 9%.

Найбільшим інтересом з боку потенційних покупців користувалися квартири площею 50-80 кв.м., втім, інтерес до квартир цієї категорії залишається високим з червня 2021 року.

Географічна структура попиту, в цілому не зазнала значних змін - найбільшою популярністю користується Голосіївський район, на який припадає чверть всіх запитів.

Сукупність цінової динаміки та характеристик попиту формує досить виражений тренд до втрати покупцем інтересу до вторинної нерухомості - ліквідність зберігають квартири в нещодавно побудованих будинках і історичному і діловому центрах Києва. Попит на старий житловий фонд мінімальний і на сьогоднішній день відсутні передумови до його збільшення».

Прочитано 1209 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: