ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 18 жовтня 2024 16:00

В Гостомелi проведуть реновацiю лiцею

В Українi пошкоджень зазнала кожна сьома школа, майже 400 шкiл було повнiстю зруйновано. Українськi архiтектори активно включенi в процес вiдбудови, головний принцип, який закладено в проєкти, - Build Back Better.

В Гостомелi компанiя Archimatika займається проєктом реновацiї лiцею №2.
Збудований наспiх у 1980-тi рр. и в складi вiйськового мiстечка, лiцей №2 ще до початку повномасштабного вторгнення росiї в Україну потребував ремонту. Крiм того, простiр типової радянської школи не вiдповiдав вимогам сучасного освiтнього процесу.
В ходi боїв за Гостомель будiвля зазнала нових руйнацiй - зокрема, було знищено дах. В такому станi заклад простояв всю зиму.
Попри розрахунок в 400 учнiв, фактично тут навчалося понад 500 дiтей. Усi вони втратили змогу навчатися в рiднiй школi. Бiльш як 70 вчителiв та iнших працiвникiв закладу лишилися без робочого мiсця, повiдомляє Property Times.
Проєкт реновацiї лiцею №2 в Гостомелi було створено в партнерствi з благодiйним фондом Buduyua. Проєкт розраховано на 1 тис. дiтей (850 учнiв лiцею та 150 pre-school). В концепцiї закладено гнучкi рiшення, що вiдповiдатимуть сучасному освiтньому процесу. До роботи над школою залучено фахiвцiв з педагогiки, дитячої психологiї та iнклюзивностi.
Заклад знаходиться у вiйськовому мiстечку, зовсiм поруч з аеродромом, на якому стояв ангар iз найбiльшим у свiтi лiтаком "Мрiя". Лiнiї лiтака-символа знайшли вiдтворення у фасадних рiшеннях лiцею. Одна з формотворчих iдей - вiдкрити вид на лiтак з простору всерединi школи i з подвiр'я.
У проєктi вiдновлення лiцею №2 в Гостомелi навчальна i громадська частини роздiленi. Об'єкт може функцiонувати i бути корисним як у навчальний час, так i поза навчального процесу. Як для школярiв, так i для вечiрнiх вiдвiдувачiв. Функцiї, не пов'язанi з навчальним процесом, можуть ефективно використовуватись не лише школою.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, особливу увагу придiлено рекреацiям. В радянських-пострадянських школах вони жахливi i дiти їх не використовують. Автори проєкту закладають рiзноманiтнi за масштабом i наповненням функцiональнi, комфортнi рекреацiї.
Зовнi передбачено урбан-парк, спортивнi функцiї та правильнi майданчики для дозвiлля дiтей рiзного вiку.
Микола Морозов, керiвник креативного вiддiлу Archimatika, коментує: "Школа була побудована наприкiнцi 1980-х рр. як частина вiйськового мiстечка, у якому квартири орендувалися вiйськовими, що служили у сусiдньому пiдроздiлi. Школа була побудована поспiхом i потребувала ремонту навiть до початку повномасштабного вторгнення. Будiвлю розраховано на 400 учнiв - та фактично там навчалося набагато бiльше дiтей. Класи були переповненi, а функцiональне наповнення не вiдповiдало кiлькостi учнiв. Перед початком повномасштабного вторгнення розпочалося будiвництво прибудованого до школи дитячого садка, яке так i не було закiнчене через вторгнення. Школа була пошкоджена пiд час боїв за Гостомель, зокрема постраждав дах - будiвля простояла в такому станi всю зиму. Навiть до повномасштабної вiйни вона не вiдповiдала сучасному освiтньому процесу, а тепер стала абсолютно непридатною для експлуатацiї. Ми не змiнюємо мiсце розташування школи - вона будується на тому ж мiсцi. Однак ми плануємо розвинути функцiональну структуру будiвлi вiдповiдно до сучасного освiтнього процесу. Ми хочемо зробити це крутим, комфортним мiсцем - на вiдмiну вiд типових радянських шкiл на пострадянських територiях. Ми розумiємо, що школа створюється для людей, якi будуть її експлуатувати. Щоб зробити її сучасною та зручною, ми проводимо зустрiчi та збираємо вiдгуки вiд працiвникiв, а також учнiв i батькiв, якi залишилися в Українi. Стадiон ранiше використовувався як спонтанний громадський простiр. Ми зберiгаємо цю громадську функцiю. Для цього функцiональна схема передбачає, що основнi примiщення школи можуть бути закритi ввечерi, а сама школа працює як вхiд до доступного громадського стадiону. Поруч зi стадiоном ми створимо мiський парк та iгровi майданчики для дiтей всiх вiкових груп. Однiєю з формотворчих iдей є вiдкрити вид на лiтак "Мрiя" з громадського простору всерединi школи та з двору. Ангар лiтака розташовується всього в кiлькох сотнях метрiв вiд школи i, дiйсно, проглядається з локацiї. Рекреацiя для дiтей буде як для групового, так i для iндивiдуального користування. Коридори максимально освiтленi - темних коридорiв немає. Освiтлення рекреацiй з двох сторiн. Пострадянськi школи мають жахливi рекреацiйнi простори - вони неприємнi, i насправдi там нiхто не зависає. Ми хочемо це змiнити".
Фiнансування проєкту вiдбуватиметься за рахунок фондiв, донорiв та партнерiв.

Прочитано 34 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: