ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 10 червня 2024 12:00

Для впровадження земельної реформи доопрацюють низку проєктiв

Основний напрям Стратегiї розвитку агропродовольчого сектору щодо впровадження земельної реформи - вiдновлення забруднених унаслiдок воєнних дiй земель для безпечної роботи аграрiїв, а також забезпечення прозорого, iнвестицiйно привабливого ринку землi, спрощення процедур вiдведення земельних дiлянок, повiдомила заступник мiнiстра аграрної полiтики та продовольства Людмила Шемелинець.

"Перед нами стоїть завдання розмiнування, обстеження земель щодо їхньої придатностi для використання та вiдновлення угiдь. Також серед основних завдань - завершення iнвентаризацiї земель", - наводить прес-служба Мiнагрополiтики її слова на презентацiї Стратегiї розвитку сiльського господарства та сiльських територiй в Українi на перiод до 2030 р. в Києвi.
За словами заступника мiнiстра, створюється реєстр, до якого буде внесено вiдомостi про забрудненi земельнi дiлянки.
Крiм того, Шемелинець наголосила на важливостi вiльного доступу до iнформацiї про ринок земель сiльгосппризначення та оцiнки вартостi дiлянок, повiдомляє "Iнтерфакс-Україна".
"Уже запущено монiторинг ринку земель. Система вiдображає iнформацiю про кiлькiсть проданих земельних дiлянок сiльськогосподарського призначення, їхню площу та середню цiну за гектар. Кожнi два тижнi публiкується оновлена iнформацiя. Уже триває робота над запуском монiторингу земельних вiдносин, який мiститиме данi про стан справ у сферi земельних вiдносин вiд дев'яти рiзних суб'єктiв: Державного земельного кадастру, Мiн'юсту, Державної судової адмiнiстрацiї, ДПС, Держводагенства, Держстату та iн.", - розповiла заступник мiнiстра.
Вона висловила впевненiсть, що це дасть змогу бiльш комплексно розумiти стан, динамiку та проблемнi питання в земельнiй сферi на рiвнi територiальних громад, оперативно реагувати й ухвалювати ефективнi управлiнськi рiшення. Данi монiторингу будуть публiчними, що дасть змогу покращити i громадський контроль за дiяльнiстю органiв влади.
Говорячи про оцiнку вартостi землi, заступник мiнiстра повiдомила, що на завершальному етапi запровадження є пiлотний проєкт щодо масової оцiнки земель. Вiн визначатиме критерiї оцiнки земель, щоб вона була максимально наближена до ринкової.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, крiм того, за iнiцiативи Мiнагрополiтики Держгеокадастр запустив портал Нацiональної iнфраструктури геопросторових даних, у якому вже зареєстровано 95% територiальних громад.
"Це ефективна система, яка мiстить 40 видiв рiзної iнформацiї. Про землю, дороги, заповiдники, лiнiї електропередач тощо. Одне iз завдань Мiнагрополiтики - iнтеграцiя геопорталу з iншими державними реєстрами та синхронiзацiя з вiдповiдними європейськими системами", - резюмувала заступник мiнiстра.

Прочитано 110 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: