ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 08 липня 2024 13:00

Через рiк пiсля найбiльшого обстрiлу Львова будинки на Стрийськiй все ще вiдновлюють

6 липня 2023 р. росiяни здiйснили наймасштабнiший обстрiл Львова. Тодi ворожi ракети забрали життя 10 людей та зруйнували 4 будинки на вул. Стрийськiй, 62, 64, 66 та 68. Там вже завершують вiдновлювальнi роботи всерединi будiвель. До кiнця року тут планують вiдремонтувати фасади. А на ремонти у квартирах мешканцям на сесiї видiлили 39 млн. грн. Власники отримають вiд 200 тис. до 1 млн. 900 тис. грн залежно вiд руйнувань та площi квартири.

"Якщо згадати цi будинки рiк тому i зараз, то бачимо, що великий об'єм роботи вже зроблено. Вiдбудовано поверхи, вiдновлено дахи, встановлено всi вiкна. Всi вiкна - в одному стандартi, всi дверi - в одному стандартi. Це важливо, бо це iсторична пам'ятка. Будинки будуть виглядати краще, нiж були до цього. Орiєнтовно 39 млн. грн. ми потратили на вiдновлювальнi роботи у будинках, якi найбiльше постраждали: це вул. Стрийська, 62, 64, 66 та 68. Ще 39 млн. грн. - це кошти, якi ми надаємо мешканцям, щоб вони провели ремонти у своїх помешканнях. Мешканцi отримають рiзнi суми в залежностi вiд руйнування, якого зазнала квартира, i її площi. Вважаю, що це правильно, що люди самi роблять все так, як їм треба. А ми будемо допомагати мешканцям, щоб максимально швидко все завершити. Для мене важливо, щоб все було вiдновлено i люди повернулися додому. На сьогоднi мешканцi цих будинкiв отримують компенсацiю, щоб орендувати помешкання. Компенсацiя становить 10, 12 i 15 тис. грн. Цi виплати триватимуть до кiнця року, щоб люди мали можливiсть гiдно жити i працювати. До кiнця року також плануємо завершити ремонт фасадiв цих будинкiв. Хоча зараз не все так просто, бо 20% працiвникiв ремонтних служб пiшли служити в Збройнi Сили", - розповiв мер Львова Андрiй Садовий.
За його словами, загалом мiсто потратило орiєнтовно 132 млн. грн. на вiдновлення будинкiв на вул. Стрийськiй. Це враховуючи всi 17 будинкiв, де було пошкоджено сотнi вiкон, дверей, дахи.
6 липня 2023 р. вiдбувся наймасштабнiший ракетний обстрiл Львова. Тодi 10 людей загинуло, 48 отримали травми, 17 будинкiв зазнали значних пошкоджень, а 4 них - вул. Стрийська, 62, 64, 66 та 68, - були практично зруйнованi: пошкоджено дахи; вибито приблизно 596 дерев'яних вiкон, зруйновано вхiднi брами будинкiв.
Уже наступного дня - 7 липня - у дворi будинкiв почав дiяти виїзний ЦНАП. У будинках, якi менше постраждали, до кiнця 2023 р. мiсто вiдновило 17 дахiв, замiнило понад 3 тис. вiкон, вiдновили вхiднi брами.
Натомiсть будинки на вул. Стрийськiй, 62, 64, 66 та 68, довелося фактично заново вiдбудовувати. Найбiльше постраждав 64-ий будинок. У нього було пряме влучання ракети, тому тут доводилось вiдновлювати усi перекриття та стiни, починаючи з першого поверху.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, спочатку усi будинки розчистили вiд завалiв i вивезли все будiвельне смiття - це близько 100 великих МАЗiв або бiльше 1 тис. т смiття. Далi провели протиаварiйнi демонтажнi роботи, тодi консервацiйнi роботи i розпочали вiдмуровувати зруйнованi поверхи.
Станом на зараз у будинках на вул. Стрийська, 62, 64, 66 та 68, ще залишається:
- провести внутрiшнi ремонтнi роботи у квартирах (мешканцi проведуть самостiйно, а мiсто компенсує вартiсть);
- встановити дверi (мiсто компенсує вартiсть);
- виконати благоустрiй сходових клiток (за кошт мiста);
- провести ремонт фасадiв (за кошт мiста);
- облаштувати внутрiшнє подвiр'я будинкiв на вул. Стрийськiй, 50-76в (проєкт розроблено i узгоджено з мешканцями, тендер оголошено, в кiнцi липня планують розпочати роботи, роботи - за кошт мiста).
Вiдтак будинки планують повернути до такого стану, якими їх побудували 100 рокiв тому.
На час ремонтних робiт мешканцi з 47 квартир вiдселенi i мiсто компенсовує їм вартiсть оренди житла.

Прочитано 107 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: