ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 08 серпня 2024 14:00

Ринок складiв демонструє орендну активнiсть

Орендна активнiсть на ринку складської нерухомостi України у сiчнi-червнi збiльшилася на 13% порiвняно з аналогiчним перiодом минулого року та становила близько 70 тис. кв. м, випливає iз дослiдження компанiї CBRE Ukraine.

"Незважаючи на вiйну i пов'язанi з нею виклики, складський ринок продовжує демонструвати ознаки вiдновлення i є найстабiльнiшим сегментом комерцiйної нерухомостi на сьогоднi. Хоча обсяги орендної активностi все ще стримуються через поточний стан ринку, кiлька великих орендарiв вивчають ринковi можливостi для розширення, що може позитивно вплинути на обсяги орендних угод у наступних кварталах", - зазначено у звiтi компанiї.
За її даними, основним трендом пiврiччя стало переважання у структурi валового поглинання попереднiх договорiв оренди, якi укладаються до введення об'єктiв в експлуатацiю. Причиною цього стала низька вакантнiсть на ринку - на рiвнi 2%, а також зростання попиту вiд сегмента оптової та роздрiбної торгiвлi та фармацевтичних компанiй, повiдомляє Property Times.
У другiй половинi року та у 2025 р. очiкується вихiд на ринок близько 170 тис. кв. м нової пропозицiї, що скоротить тиск мiнiмальної вакантностi, вважають аналiтики компанiї. Крiм того, за наступнi два роки планується вiдновлення 100 тис. кв. м складських площ, якi були знищенi в результатi ракетних атак агресора у 2022 р.
Прайм-ставка оренди складiв у Києвi до кiнця першої половини року становила $4,9/кв. м на мiсяц (без ПДВ та OPEX платежiв), що в середньому на 20% нижче, нiж в iнших столицях Центральної та Схiдної Європи.
Водночас, вартiсть будiвництва складської нерухомостi в країнi на 20% вища, нiж у сусiдiв: $500-600/кв. м проти $400-500/кв. м. На це впливає як криза в економiцi та енергетицi, бойовi дiї, так i дефiцит робочої сили та порушення ланцюжкiв поставок, йдеться у дослiдженнi.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, на ринку українських складiв спостерiгається зростання iнвестицiйної активностi. CBRE зазначає, що серед iноземних iнвесторiв, якi цiкавляться промисловою нерухомiстю, видiляються будiвельнi компанiї, якi планують брати участь у вiдновленнi України пiсля завершення активних бойових дiй.
Крiм того, європейськi компанiї активно розглядають нiаршоринг (аутсорсинг у сусiднiх країнах) у країнах Центральної, Пiвденної та Схiдної Європи, зокрема й в Українi. Згiдно з дослiдженням CBRE European Logistics Occupier Survey 2024, 68% респондентiв вважають, що нiаршоринг матиме суттєвий вплив на розвиток логiстики в Європi найближчим часом.

Прочитано 20 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: