ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 06 серпня 2021 09:20

Шпаклювання штроб – як шпаклювати канавки від кабелів і труб?

Проводите капітальний ремонт і міняєте електропроводку або додаєте нові елементи? У такому разі вам, імовірно, доведеться пробивати отвори, а потім виконувати шпаклювання штроб після кабелів чи труб. Довідайтеся, як естетично закрити канавки та як підготувати стіни до фарбування.

Шпаклювання штроб після кабелів – що знадобиться?

Для шпаклювання канавок після труб або кабелів вам знадобляться наступні інструменти та матеріали:

  • пилосос та пензель для очищення штроб,
  • ґрунтувальний виріб для ґрунтування отворів,
  • пензель для нанесення ґрунтовки,
  • дриль з мішалкою (опційно, для перемішування шпаклювальної маси),
  • суха шпаклювальна маса,
  • штукатурний шпатель,
  • прямокутна кельма,
  • губка.

Варто знати!

Якщо ви самостійно замінюєте, скажімо, електропроводку, потурбуйтеся, щоб штроби для кабелів мали достатню глибину, а кабелі були якісними. Неглибоке закладення кабелів може призвести до зміни кольору штукатурки в місцях, де виконувався монтаж.

Як шпаклювати отвори у стінах? Очищення штроб і штукатурення основи

Перш ніж починати шпаклювати отвори перед фарбуванням, потрібно належно підготувати основу. Завдяки цьому адгезія матеріалів, використаних для шпаклювання, буде високою, а результат роботи порадує довговічністю та естетичністю.

За допомогою шпателя видаліть відсталі шари фарби та штукатурки навколо штроби. Далі обметіть пензлем отвір та усуньте з канавки пил, що залишився після штроблення. Щоб ретельно очистити штробу, для видалення пилу і шматочків штукатурки скористайтесь пилососом.

Очищені місця необхідно заґрунтувати. Ретельно нанесіть ґрунтовку на всю поверхню штроби та відкриті ділянки стіни навколо неї за допомогою пензля. Цей етап не варто пропускати, особливо у разі абсорбуючих поверхонь, як-от гіпсової або старої штукатурки. Якщо не поґрунтувати стіну, абсорбуюча основа витягне воду із шпаклювальної маси, і її адгезія значно зменшиться. Ґрунтовки не тільки зменшують поглинальну здатність основи, але й склеюють найдрібніший пил, який не видалився пилососом.

Залиште ґрунтовку до висихання. Перевірте в інструкції виробника, скільки часу потрібно для повного висихання виробу. Те, як швидко стіна буде готова до шпаклювання, залежить, серед іншого, від типу основи та температури в приміщенні.

Підготовка розчину для шпаклювання отворів у стіні

Коли ґрунтовка висохне, можна переходити до подальших робіт – приготування маси для заповнення порожнин:

  1. У чисте відро налийте відповідну до кількості шпаклівки кількість води, а потім додавайте суміш, помішуючи. Краще спочатку влити небагато води і додати її пізніше, якщо суміш виявиться занадто густа, ніж вчинити навпаки.
  2. Ретельно перемішайте шпаклювальну масу – найкраще використати для цього дриль з мішалкою.
  3. Готова маса не має бути занадто рідкою, оскільки тоді вона зсуватиметься зі стіни. Вона повинна бути пластичною і без грудочок.

Для шпаклювання штроб використаймо шпаклювальну гладь 2 в 1 старт+фініш ACRYL-PUTZ® ST10 СТАРТ, яка швидко сохне та створює ідеально гладку поверхню, на яку можна наносити зовнішній оздоблювальний шар. ACRYL-PUTZ® ST10 СТАРТ має відмінну адгезію з основою, не осідає, висихає за короткий час, та не тріскає навіть при товстих шарах.

ACRYL-PUTZ® ST10 СТАРТ

Варто знати! Пропорції шпаклювальної маси і води

Об’єм шпаклювальної маси повинен відповідати обсягу робіт. Перевірте, які пропорції сухої суміші та води слід узяти, а також розхід маси, яку використовуєте.

Шпаклювання штроб у стінах

Коли шпаклівка буде готовий, приступайте до шпаклювання:

  1. Наберіть порцію маси на штукатурний шпатель.
  2. Зі шпателя наберіть масу прямокутною кельмою і нанесіть суміш на штробу у стіні – рівномірно вздовж усієї канавки.
  3. За допомогою шпателя розподіліть масу по штробі.

Важливо! Не заповнюйте всю штробу відразу

Шпаклюйте штробу частинами. Кожний оброблюваний фрагмент повинен бути заповнений до того, як маса почне тужавіти. Зазвичай це займає до 15-20 хвилин.

Вирівнювання і затирання поверхні

Коли вся штроба буде заповнена шпаклювальною масою, необхідно вирівняти поверхню. Якщо площа шпаклювання невелика, можна робити це одночасно із заповненням. Поверхню шпакльованої стіни слід вирівняти краєм штукатурного шпателя і впевненим рухом стягнути зайву масу зі стіни.

Завершальним етапом є нанесення шару шпаклювальної маси таким чином, щоб після висихання та подальшого шліфування отримати гладеньку і рівну поверхню.

www.sniezka.ua

Для шпаклювання штроб після кабелів або труб можна використовувати різні типи сумішей. Незалежно від того, обрали ви вапняну чи цементно-полімерну шпаклювальну гладь, завжди дотримуйтесь рекомендацій виробника, поданих на упаковці.

м. Яворів, Львівська обл.,
вул. Привокзальна, 1а

www.sniezka.ua
www.vidaron.com.ua

Прочитано 2647 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: